polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia schválila program na podporu slovenských výrobcov potravín v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia (EK) schválila slovenskú schému vo výške 10 miliónov eur na podporu spracovateľov poľnohospodárskych produktov a odvetvia potravinárskej výroby v súvislosti s dopadmi ruskej vojny proti Ukrajine. Stalo sa tak na základe dočasného krízového rámca štátnej pomoci, ktorý bol prijatý na zvládanie vážnych narušení fungovania hospodárstva Európskej únie v dôsledku vojny. Prostredníctvom tlačovej správy o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK v SR.

Táto schéma podľa podpredsedníčky Európskej komisie Margrethe Vestager pomôže Slovensku podporiť spoločnosti v tomto odvetví poskytnutím potrebnej likvidity na pokračovanie v ich činnosti.

Opatrenie bude otvorené pre spoločnosti všetkých veľkostí pôsobiacich v odvetví spracovania poľnohospodárskych výrobkov alebo výroby potravín. Na základe tejto schémy získajú oprávnení prijímatelia obmedzenú výšku pomoci vo forme priamych grantov. „Európska komisia konštatuje, že táto schéma je potrebnou, vhodnou a primeranou nápravou vážnych narušení fungovania v hospodárstve členského štátu a zároveň, že je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom krízovom rámci štátnej pomoci,“ uviedla Ludviková. Pomoc teda nepresiahne sumu 500-tisíc eur na prijímateľa a bude udelená najneskôr do 31. decembra 2022.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices