nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: FB LĎN.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Kto nepije so mnou, pije proti mne

Posledné prípady Slovákov, ktorí si sadli za volant opití ako dogy a zmrzačili malé deti, či zabili mladých ľudí, spustili debatu o tom, že alkohol by mal byť dostupný až od 21 rokov. Fajn, je to oprávnená diskusia. Štúdie z USA (kde je uzákonená veková hranica legálneho prístupu k alkoholu od 21 rokov) ukazujú, že posunutie vekovej hranice na 21 rokov naozaj znížilo konzumáciu alkoholu, šoférovanie a nehodovosť pod vplyvom alkoholu medzi mladými ľuďmi takmer o polovicu. Napriek tomu mnoho neplnoletých osôb stále pije.

A toto je problém aj na Slovensku. Choďte sa pozrieť v piatok alebo v sobotu do mesta. Nájdete v ňom množstvo opitých tínedžerov pod 18 rokov. Keď sa vám nechce empiricky zbierať dáta, tu sú štatistiky:
1) Na Slovensku sa prvýkrát stretne s alkoholom v priemere už 10-ročné dieťa.
2) Skúsenosť s alkoholom má 10% 11-ročných detí.
3) Viac ako 1/3 15-ročných detí uviedla, že pije. Najčastejšie s kamarátmi, ale aj doma – počas Vianoc, Nového roka, či rodinných osláv. Častokrát ich ponúknu alkoholom vlastní rodičia.

Pije čoraz viac mladistvých a to aj napriek tomu, že alkohol je legálny až od 18-tich rokov. Pomôže jednoducho zvýšiť vekovú hranicu? Zvýši sa tým vymožiteľnosť práva?

Na Slovensku pije asi 70% dospelej populácie. Kto nepije s nami, pije proti nám, nie? Toto sa u nás traduje roky.
Viem, že nemáte radi, keď mudrujem a poúčam. Tak skúsim takto. Patrím medzi tých 70%. Vždy večer, keď už deti zaspia, otvoríme si s manželom fľašu vína a dáme si. Či to zo mňa robí alkoholičku, neviem.

Som z tradičnej slovenskej rodiny, v ktorej sa veľa pilo. Pili moji dedovia, jeden bol agresívny alkoholik, druhý veselý alkoholik. Obaja radi pili tvrdé a kým neurobili nejakú strašnú rodinnú hanbu, nikto v našej rodine to veľmi neriešil. Zomreli mladí (54 a 64 rokov), ten veselý alkoholik žil o niečo dlhšie a o niečo veselšie.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Alkohol narobil v našej rodine veľa zla. Ako dieťa aj ako tínedžerka  som to vnímala, ale nepamätám sa, že by sa so mnou moji blízki rozprávali o škodlivosti alkoholu.

O alkoholizme som sa ešte ako novinárka rozprávala s Ľubomírom Okruhlicom. Hovoril mi o vzmáhajúcom sa alkoholizme medzi matkami na reťazených materských, ktorým sa šialene naťahujú dni s deťmi, keď čakajú na mužov, ktorí sa realizujú v práci. Pohárik je často ako stroj času. A hovoril mi o alkoholikoch-kravaťákoch, ktorí pijú kvalitné vína a drahé špiritusy a preto majú pocit, že vlastne nie sú alkoholici. Prstom ukazujú na alkoholikov, ktorí pijú borovičku a pozerajú na nich zvrchu. To oni pijú, nie ja!

Či som ja niekedy hovorila môjmu dospelému synovi o škodlivosti alkoholu? Áno, jasné, pravidelne mu hovorím: Nepi, škodí to. Ale neviem sa mu pri tom celkom pozrieť do očí, lebo ani ja nie som zrovna abstinent. Takých je na Slovensku len 30% dospelej populácie.

Alkohol je na Slovensku veľká téma a nielen v súvislosti so šoférovaním, aj keď toto je vraždiaca kombinácia. Je to jedna z tradícií hlboko zakorenená v našej DNA. Pokojne sa ďalej bavme o posunutí hranice konzumácie alkoholu na 21 rokov, ja som za. Ale tá skutočná zmena nastane, až keď ako spoločnosť zmeníme postoj k pitiu. Začať by mal každý od seba. Ja sa o to pokúsim.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európski poslanci dali poslednú zelenú európskemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím a európskemu parkovaciemu …

Consent choices