simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MŠ.

Michal Šimečka: Nie ste v tom sami. Ak by som mal dnes povedať len jednu vetu, bola by to táto

🏳️‍🌈Nie ste v tom sami. Ak by som mal dnes povedať len jednu vetu, bola by to táto.

Nie ste sami v bolesti, ktorú prežívate. Nie ste sami v pocite strachu a ohrozenia, ktorý táto vražda znásobila. A nie ste sami ani v hneve, že sme situáciu nechali zájsť až takto ďaleko.
Nie ste sami, tu na tomto námestí. Sme tu spolu ako blízki priatelia, ako kolegyne, ako deti aj rodičia. Pretože cítime, že útok na hoci len jedného z nás bytostne ohrozuje slobodu a bezpečie všetkých.

🇸🇰Nie ste sami ani na Slovensku. Táto tragédia zasiahla rovnako Košice, Banskú Bystricu, či Michalovce. V každej jednej obci na Slovensku sú queer ľudia. Každý jeden a každá jedna z nich si zaslúži pocit bezpečia a prijatia. Kým čo i len jeden z nich nemôže byť sám sebou, alebo sa obáva na verejnosti objať svojho partnera či partnerku, ohrozuje to aj slobodu každého z nás.

🇪🇺A nie ste sami ani v Európe. Mená dvoch obetí – Matúš Horváth a Juraj Vankulič – bude poznať celý kontinent. Nikdy sa na nich nezabudne.

Ako podpredseda Európskeho parlamentu som za posledné hodiny absolvoval desiatky rozhovorov s kolegami a kolegyňami z celej Európskej únie. A všetci – všetci do jedného – vnímajú útok na Matúša a Juraja ako útok na seba samých. Ako útok na samotnú podstatu Európskej únie.

Preto chcem, aby o tomto hroznom čine budúci týždeň rokovalo plénum Európskeho parlamentu, politici z celej Európy. Aby sme vyjadrili účasť, ale aj vyzvali slovenské orgány na jasné kroky: na skoncovanie s jazykom nenávisti voči LGBTI ľuďom. Na postihovanie tých, ktorí takúto nenávisť šíria. Bez ohľadu na to, či sedia za klávesnicou, alebo v parlamentnej lavici.
Ani to ale nestačí. Skutočné prijatie znamená aj priznanie práv, ktoré sú dnes v Európe úplne bežné. Právo slobodne milovať. Právo uzatvárať partnerstvá. Právo mať spolu deti. Aj právo na dôstojnú tranzíciu.

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

A hoci máte oprávnený pocit, že situácia na Slovensku sa stále zhoršuje, Slovensko nie je ostrov. Žijeme v jednom spoločenstve so štátmi a národmi, kde je trend presne opačný. Čoraz viac krajín, všade okolo nás, priznáva LGBTI ľuďom rovnaké práva. Slovensko nezostane čiernou dierou na mape Európy. Na mape, ktorá je dúhová.

Tá cesta bude ešte dlhá, a náročná. Bude aj plná prekážok. Ale nikto nás nezastraší, pretože budeme kráčať spolu – my všetci, čo sme tu, ľudia po celom Slovensku, milióny ľudí v celej Európe. Nikdy – nikdy – v tom nebudete sami.

Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices