Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: FB R. Káčer

Minister Káčer: Rakúsko je pre nás viac ako len sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer rokoval v piatok, 14. októbra 2022 vo Viedni, so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom. Partneri diskutovali o rozvoji spolupráce v regióne strednej Európy, výzvach spojených s migráciou, podpore západného Balkánu aj dôsledkoch pokračujúcej ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

„Slovensko-rakúske vzťahy sa opierajú o geografickú blízkosť, ale tiež silné historické, hospodárske a medziľudské väzby. Máme záujem o ich prehĺbenie a uvedomujeme si, že dobré susedstvo sa neopiera iba o úmysly, ale aj o skutky postavené na spoločných hodnotách,“ uviedol minister Káčer.

Osobitne zdôraznil potenciál Slavkovského formátu (S3), ktorý ministri považujú za vhodný nástroj na podporu regionálnych záujmov a budovanie konkrétnych projektov prospešných pre občanov. „Chcem, aby sme špeciálne posilnili spoluprácu v oblasti inovácií a zelenej energie, keďže Rakúsko patrí v tejto oblasti medzi lídrov. A rád by som upriamil pozornosť aj na región západného Balkánu, na ktorý nesmieme zabúdať. Je pre nás strategicky dôležitý,” vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

V reakcii na ďalšie ruské útoky na civilné ciele na Ukrajine ministri odmietli zastrašovanie a vydieranie zo strany Ruskej federácie. Zhodli sa na pokračovaní mnohostrannej podpory napadnutej Ukrajiny. Zároveň vyzvali na zachovanie jednoty a solidarity v Európskej únii, pretože len spoločným hľadaním celoeurópskych riešení dokážu štáty EÚ v najbližších mesiacoch čeliť neľahkých výzvam. Ministri diskutovali aj o zavedení kontrol na hraniciach v súvislosti s migračným tlakom. Pripomenuli potrebu zachovania schengenských slobôd a nevyhnutnosť ďalšej koordinácie a komunikácie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices