Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: V boji proti chudobe musíme posilniť fungovanie európskych finančných nástrojov

Dnes si pripomíname medzinárodný deň odstránenia chudoby. Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude preto venovaný aj potrebe zintenzívnenia snáh v boji proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu.

Okrem obrovskej miery utrpenia je jedným s dôsledkov nezmyselnej agresie Ruska voči Ukrajine aj výrazne negatívny vplyv na vývoj ekonomiky členských štátov Európskej únie. „Mier je jediným možným riešením. Bez ohľadu na to kedy k nemu dôjde, však budeme následky tejto vojny bohužiaľ znášať niekoľko následných rokov,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Ľudia a podniky v Európe jej dôsledky v súčasnosti najviac pociťujú v podobe extrémne rastúcich cien energií a vo vysokej inflácie. „Tá sa bude s rastúcimi cenami energií ešte viac zvyšovať. Tým, že naša vláda na rozdiel od iných nie je schopná presadzovať potrebné opatrenia, bude to bohužiaľ pre obyvateľov Slovenska o to viac bolestivé,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

K zabráneniu nárastu rizika chudoby je pritom nevyhnutné rýchlo a efektívne konať. „Na európskej úrovni existuje aj v súčasnosti niekoľko finančných nástrojov, ktoré môžu pomôcť najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva vrátane dôchodcov, či mladých rodín s deťmi. Súčasťou európskych riešení preto musí byť aj posilnenie ich fungovania,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Viktor Orbán

Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

Spotreba maďarského obyvateľstva bola v rámci členských krajín Európskej únie v roku 2023 najnižšia. Kým …

Consent choices