vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

R. Káčer: Slovensko sa zapojí do výcvikovej misie EÚ pre príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer sa v pondelok, 17. októbra 2022 v Luxemburgu, zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC). Šéfovia diplomacií členských krajín Európskej únie schválili vytvorenie asistenčnej vojenskej misie EÚ s cieľom ďalšej podpory napadnutej Ukrajiny. Ide o vojenskú výcvikovú misiu pre príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

„Ukrajina sa musí ubrániť pred eskalujúcou agresiou Ruska. Úspech a prežitie Ukrajiny je aj bytostným záujmom Slovenska. Preto budeme aktívni aj pri výcviku príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Nepochybujem, že založenie výcvikovej misie posilní ich obranné schopnosti, zvýši efektivitu a zlepší vojenské zručnosti,“ uviedol minister Káčer.

Ministri a ministerky v Luxemburgu zároveň odsúdili ďalšie ruské útoky na civilné ciele a schválili dodatočné finančné zdroje do Európskeho mierového nástroja (EPF). Cieľom nástroja, z ktorého EÚ financuje výzbroj a výstroj ukrajinských ozbrojených síl, je zlepšiť schopnosť Únie predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť.

Rada EÚ pre zahraničné veci (FAC) v pondelok rozhodla aj o dočasnom vyslaní pozorovateľov EÚ pozdĺž úseku arménsko-azerbajdžanskej hranice. Ide o konkrétny príspevok EÚ s cieľom zabrániť ďalším stratám na životoch a k budovaniu dôvery medzi oboma stranami a budúcemu mierovému procesu. Témou zasadnutia v Luxemburgu bol aj vývoj vzťahov medzi EÚ a Čínou. „Zhodli sme sa, že treba pokračovať v dialógu a rozvíjať sebavedomé vzťahy založené na princípoch dodržiavania medzinárodného práva. Rovnako je pre nás kľúčová aj otázka ľudských práv, ktoré nemôžu byť podriadené iným záujmom,“ uviedol R. Káčer s tým, že Čína je partnerom Únie pri riešení globálnych problémov.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Na okraj rokovaní Rady EÚ sa šéf slovenskej diplomacie stretol aj so svojou nemeckou partnerkou, spolkovou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou. Zhodli sa na strategickom význame slovensko-nemeckých vzťahov a vyjadrili podporu ďalšiemu rozvoju spolupráce v konkrétnych oblastiach. Minister Káčer zároveň označil Nemecko za spoľahlivého partnera a spojenca, pričom pripomenul aj nemecký príspevok pri financovaní výroby ďalších kusov samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu.

O mam

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices