Trenčín. PHOTO: FB R. Rybníček

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili v Trenčíne spoluprácu na projekte EHMK 2026

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V roku 2026 ním bude práve Trenčín. Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia ministerstiev, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Prítomní boli i pracovníci štátnej správy a predstavitelia mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja a tím EHMK. Venovali sa oboznámeniu sa s projektom EKMK, jeho prienikmi do národných politík, no usilovali sa aj o vytvorenie medzisektorovej spolupráce a hľadanie takých riešení, aby mohol projekt mohol naplniť svoje možnosti. Na svojej stránke o tom informuje Ministerstvo kultúry SR (MK SR).

„Z Trenčína sa stane centrum kultúry, miesto, kam sa budú nielen upínať oči umeniachtivých návštevníkov a návštevníčok, ale kde sa bude kultúrou a umením žiť. Popri Trenčíne ožije celý región a spolu s regiónom následne celé Slovensko. Európske hlavné mesto kultúry nie je veľký festival. Je transformáciou mesta a krajiny s pomocou kultúrnych prostriedkov, je posilnením kreatívneho priemyslu a národnej prosperity, je nástrojom na kvantový skok dopredu pre celé Slovensko,“ priblížila ministerka kultúry Natália Milanová. Je hrdá, že môže spolupracovať na projekte a podieľať sa na kreovaní nástrojov na naplnenie veľkého potenciálu, ktorý EHMK má. „Dnešné stretnutie v Trenčíne považujeme za zásadné pri prípravách na rok 2026. Bez spolupráce s ministerstvami nemôžeme naplniť potenciál, ktorý v sebe Európske hlavné mesto kultúry nesie,“ doplnila riaditeľka Trenčín 2026 Lucia Dubačová.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike Vladimíra Šuchu je to príležitosť pre celé Slovensko, nielen pre Trenčín. Považuje to za príležitosť pre kultúru i umenie na reformovanie spoločnosti i krajiny, aj príležitosť na naštartovanie spoločenského a ekonomického rozvoja cez spojenie tvorivosti a tolerancie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štát plánuje projekt Európske hlavné mesto kultúry 2026 podporiť sumou 15 miliónov eur

Na podporu projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Trenčín 2026 by mal štát vyčleniť zo …

Consent choices