Stefanec
Europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union.-EP.

I. Štefanec: Statoční Ukrajinci sú dnes pre nás vzorom boja za slobodu a demokraciu

Držiteľom tohtoročnej Sacharovovej ceny sa stal Statočný ukrajinský ľud reprezentovaný prezidentom Volodymyrom Zelenským. Návrh na jeho nomináciu inicioval slovenský europoslanec Ivan Štefanec ešte v marci tohto roku, spolu so svojou českou kolegyňou Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL), s ktorou už v minulosti úspešne navrhli na Cenu Andreja Sacharova bieloruskú opozičnú političku Sviatlanu Cichanovskú.

Pred rokom získal ocenenie za boj proti korupcii a porušovaniu ľudských práv zo strany Kremľa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) teší, že toto významné celosvetovo uznávané ocenenie Európskeho parlamentu pre našich ukrajinských susedov bolo iniciované práve na podnet Slovákov a Čechov.

Statoční Ukrajinci a prezident Zelenskyj si toto ocenenie rozhodne zaslúžia, keďže bránia s nasadením svojich životov aj našu slobodu, demokraciu a európske hodnoty. Prezident Zelenskyj preukázal jasný postoj pri obrane vlasti a národa. Vzoprel sa diktátorskému režimu, ktorý sa neštíti zabíjať nevinných civilistov z ideologických dôvodov. Dnes je lídrom obrany slobody myslenia a života nielen vo svojej vlasti, ale aj na celom svete. Stal sa tak symbolom odvahy a obetavosti v boji za slobodu a práva ľudí,“ vyjadril sa europoslanec.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

O mam

Odporúčame pozrieť

Európski politici privítali odporúčanie EK o Ukrajine a Moldavsku, Zelenskyj netají nadšenie

Európska únia má teraz šancu „stať sa väčšou geopolitickou silou“, uviedol v stredu lotyšský minister …

Consent choices