Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

V. Bilčík: Po homofóbnych vraždách z nenávisti plánuje prísť na Slovensko europoslanecká misia

Europoslanci z Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) dnes odsúhlasili zámer vycestovať na Slovensko v reakcii na nenávistné vraždy dvoch mladých ľudí z LGBTQI+ komunity v Bratislave.

Misia europarlamentu sa chce na Slovensku podrobnejšie informovať o pozadí a kontexte tohto hrozného zločinu z nenávisti a diskutovať s príslušnými slovenskými orgánmi o konkrétnych krokoch v boji proti nenávisti a pri ochrane LGBTIQ+ komunity a ďalších zraniteľných skupín.  Európski poslanci chcú na Slovensku diskutovať o čo najvhodnejšom zapojení spoločných európskych inštitúcií do boja proti nenávisti vo verejnom priestore a radikalizácii mladých ľudí v online priestore.

“Európske inštitúcie sú aj slovenské inštitúcie a už pri vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme sa presvedčili, ako dôležitá je spolupráca našich policajtov v rámci Europolu. Verím, že aj teraz nájdeme spôsoby, akým môžu byť európske inštitúcie  nápomocné, aby sme lepšie spoločne predchádzali radikalizácii v online priestore a predovšetkým na to, aby sa aj ľudia z LGBTIQ+ komunity cítili na Slovensku bezpečne,” povedal europoslanec Vladimír Bilčík (EPP/Spolu), ktorý je stálym členom europarlamentnej monitorovacej skupiny (DRFMG).

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Úlohou skupiny pre monitorovanie demokracie, právneho štátu a základných práv (DFRMG) je sledovanie dodržiavania základných práv, demokracie a právneho štátu v EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell a Blinken odsúdili zavraždenie prezidentského kandidáta v Ekvádore

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili zavraždenie ekvádorského …

Consent choices