Summit EU
Samit lídrov Európskej únie. PHOTO: © European Union.

Európski lídri podporili plán poskytnutia podpory Ukrajine v objeme 18 miliárd eur v budúcom roku

Lídri Európskej únie (EÚ) na samite Európskej rady odobrili plán na poskytnutie finančnej podpory Ukrajine v budúcom roku v objeme 18 miliárd eur. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že Ukrajina potrebuje zhruba 3 až 4 miliardy eur mesačne na pokrytie základných nákladov, čo by mali uhradiť EÚ, USA a medzinárodné finančné inštitúcie. EÚ sa podľa Von der Leyenovej má v úmysle každý mesiac poskytnúť približne 1,5 miliardy eur, pričom to opísala ako sumu financovania, ktorá by bola „stabilná a spoľahlivá“. Ministri financií EÚ dostali za úlohu vymyslieť systém, ako dať dokopy peniaze, ktoré by sa pridali k 9 miliardám eur, ktoré už EÚ posiela v rámci makrofinancovania.

Vo svojom vyhlásení zo samitu, ktoré je dostupné na oficiálnej webstránke rady, európski lídri opäť odsúdili ruskú agresiu a vyzvali na jej ukončenie. Zároveň potvrdili, že budú „stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné“ a budú jej poskytovať politickú, vojenskú a ekonomickú podporu. EÚ podľa ich vyhlásenia posilní humanitárnu pomoc, najmä pripravenosť na nadchádzajúcu zimu.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Okrem iného Európska rada vyzvala Bielorusko, aby nepomáhalo Rusku vo vojne, a to umožňovaním ruským ozbrojeným silám využívať bieloruské územie a poskytnutím podpory ruskej armáde. Tiež rázne odsúdila vojenskú podporu ruskej agresii zo strany Iránu.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices