hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

M. Hojsík: Vláda opäť prišla s polmiliardovým balíkom bez predloženia konkrétneho materiálu

hojsíkZnova je tu situácia, keď jediná informácia vlády k polmiliardovému balíku verejných financií je tlačová konferencia, skonštatoval v reakcii na ohlásené zastropovanie cien plynu a elektriny pre firmy europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.
„Vláda mešká s touto pomocou už niekoľko mesiacov a keď konečne príde s nejakým riešením, tak ho nie je schopná ukázať odbornej verejnosti. Tento prístup vlády je v priamom rozpore s programovým vyhlásením, degraduje verejnú diskusiu a podkopáva dôveru v štát,“ vyhlásil Hojsík.
Samotný návrh vlády podľa neho do istej miery kopíruje české zastropovanie cien, je však v niečom lepší. „Rozdiel oproti českému riešeniu je v tom, že dáva slovenským podnikom aspoň malú mieru spoluúčasti a tak ich čiastočne motivuje k šetreniu energiou, ktoré je v dnešnej situácii potrebné,“ poukázal Hojsík. Z doposiaľ dostupných informácií však nie je podľa neho zrejmé, na ktoré zmluvy sa tento dotačný systém bude vzťahovať. „Ak obchodníci nakúpili elektrinu v dostatočnom predstihu za nízke ceny, nie je jasné, či môžu skokovo zvýšiť cenu pre svojich odoberateľov, a výrazne tak zvýšiť svoju maržu,“ doplnil Hojsík.
V neposlednom rade by mal štát podľa Hojsíka ponúknuť v rámci aukcií pre podniky kompenzačnú schému pre dobrovoľné úspory, predovšetkým špičkovej elektriny, ktorá firmám, ktoré v rámci aukcií ponúknu dobrovoľné úspory, umožní kompenzovať ich mandatórne výdaje za energie a primeraný ušlý zisk. „Ďalším krokom by mal byť audit nákladov na distribučné služby podľa vzoru Nórska a ich zastropovanie na výšku prijateľného výnosového percenta, napríklad 8 % za rok,“ uzavrel Hojsík.
Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

O mam

Consent choices