hlasovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ministri energetiky krajín EÚ o mesiac odložili rozhodnutie o väčšej energetickej jednote

Ministri Európskej únie zodpovední za energetiku sa na utorňajšom stretnutí dohodli, že rozhodnutie o väčšej energetickej jednote odložia o mesiac. Na konci stretnutia v Bruseli poverili Európsku komisiu, aby do mimoriadneho zasadnutia, ktoré sa uskutoční 24. novembra, pripravila návrhy na schválenie.

„Komisia dostala domácu úlohu navyše,“ povedal holandský minister energetiky Rob Jetten a dodal, že s blížiacou sa zimou „niekoľko krajín vyzvalo na urýchlenie vývoja opatrení“.

Aj keď nebolo prijaté žiadne technické rozhodnutie, predseda utorňajšej schôdze a český podpredseda vlády Jozef Sikela uviedol, že existuje všeobecný konsenzus, že členské štáty by sa mali zamerať na spoločný nákup plynu, aby sa vyhli vzájomnému predražovaniu, a prijať opatrenia, aby krátkodobé cenové skoky nenarušili rovnováhu trhov. „Európa má veľkú trhovú silu,“ povedal nemecký minister energetiky Robert Habeck. „Keď sa veľkí hráči dokážu dohodnúť… alebo budú môcť nakupovať spoločne, potom sa ukáže trhová sila Európy,“ dodal Habeck.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

O mam

Consent choices