eurozona
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika eurozóny aj celej únie v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástla

Hrubý domáci produkt eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) v treťom kvartáli podľa sezónne upravených údajov v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom vzrástol zhodne o 0,2 percenta. Medziročne sa ekonomika eurozóny počas júla až septembra zväčšila o 2,1 percenta a hospodárstvo celej EÚ posilnilo o 2,4 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o ňom informoval v pondelok.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa najviac medzikvartálne v treťom štvrťroku zväčšilo hospodárstvo Švédska, a to o 0,7 percenta. Nasledovali ekonomiky Talianska (0,5 %) a Portugalska a Litvy (zhodne 0,4 %). Medzikvartálny pokles ekonomiky v treťom štvrťroku nastal v Lotyšsku (-1,7 %) a v Rakúsku a Belgicku (zhodne -0,1 %).

Medziročne sa počas júla až septembra zväčšili ekonomiky všetkých členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, s výnimkou Lotyšska, ktorého hospodárstvo sa o 0,4 percenta zmenšilo.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

(SITA)

O mam

Consent choices