jadrova elektraren
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ: Informácie o udržateľnosti finančných služieb sa budú týkať aj plynárenstva a jadrovej energetiky

Európska komisia (EK) aktualizovala technické štandardy, ktoré musia používať účastníci finančných trhov na základe nariadenia o zverejňovaní informácií súvisiacich s udržateľnosťou v oblasti finančných služieb (SFDR). Zmeny zabezpečia úplnú transparentnosť investícií v sektoroch a subsektoroch ekonomiky, čo umožní investorom robiť informované rozhodnutia. EK o tom informovala v správe, ktorú v pondelok zverejnila na svojej internetovej stránke.

Zmenené nariadenie bude vyžadovať od účastníkov finančných trhov, aby vo forme jednoduchého grafu zverejňovali v akom rozsahu sú ich portfóliá vystavené aktivitám v plynárenstve a jadrovej energetike. „V tomto roku sme zahrnuli plynárenstvo a jadrovú energetiku ako prechodné aktivity do taxonómie udržateľných financií v obmedzenom počte okolností a za striktných podmienok. Obnoviteľné zdroje sú v taxonómii EÚ absolútnou prioritou, predovšetkým v terajšom geopolitickom kontexte, ale plynárenstvo a jadrová energetika musia zohrať svoju rolu na našej ceste k nulovým emisiám,“ uviedla eurokomisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov Mairead McGuinnessová.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

„Na základe dnešných pravidiel bude musieť finančný sektor poskytovať úplnú transparentnosť v súvislosti so stupňom udržateľnosti finančných produktov, a to dodatočnou transparentnosťou vyžadovanou pre investície, ktoré zahŕňajú plynárenstvo a jadrovú energetiku,“ dodala eurokomisárka.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices