Cyber bezpečnosť, digitálna bezpečnosť, počítač. PHOTO: © European Union 2021

V EÚ začne platiť akt o digitálnych trhoch

V Európskej únii (EÚ) začne od utorka platiť akt o digitálnych trhoch. Tento akt definuje podmienky, za ktorých sa veľké online digitálne platformy považujú za strážcu. Ide o tie platformy, ktoré poskytujú dôležitú bránu medzi používateľmi z radov podnikov a medzi spotrebiteľmi a ktoré majú vďaka svojmu postaveniu možnosť konať ako súkromní tvorcovia pravidiel. Akt o digitálnych trhoch určuje povinnosti, ktoré budú musieť tieto platformy dodržiavať. Informovala o tom v pondelok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK).

Za strážcu sa považuje spoločnosť prevádzkujúca jednu alebo viac takzvaných hlavných služieb platforiem. K týmto službám patria: online sprostredkovateľské služby, ako sú obchody s aplikáciami, internetové vyhľadávače, sociálne siete, niektoré služby posielania správ, služby platforiem pre zdieľanie videonahrávok, virtuálni asistenti, webové prehliadače, služby cloud computingu, operačné systémy, online tržnice a reklamné služby. Existujú tri hlavné kritériá, na základe ktorých sa na určitú spoločnosť vzťahuje akt o digitálnych trhoch. Ide o veľkosť, ktorá ovplyvňuje vnútorný trh, o kontrolu dôležitej vstupnej brány a o zavedené a trvalé postavenie.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Akt o digitálnych trhoch obsahuje zoznam povinností a zákazov, ktoré budú musieť strážcovia implementovať. Splniť požiadavky aktu o digitálnych trhoch budú musieť strážcovia najneskôr do 6. marca 2024. EK bude môcť uložiť pokuty do výšky 10 percent celosvetového obratu firmy a až do 20 percent v prípade opakovaného porušovania pravidiel.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

internet

Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Komisia dnes začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch (DMA) týkajúce sa pravidiel spoločnosti Alphabet súvisiacich …

Consent choices