Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

EÚ skúma spôsoby ako zvýšiť pomoc ukrajinskému energetickému sektoru

Európska únia (EÚ) skúma spôsoby ako zvýšiť pomoc ukrajinskému energetickému sektoru ťažko zasiahnutému ruskými útokmi. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson to potvrdila počas svojej utorkovej návštevy Kyjiva. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Bola som svedkom rozsahu ničenia na Ukrajine z prvej ruky a vynakladám všetko úsilie na zvýšenie finančnej, technickej a praktickej pomoci,“ vyjadrila sa. Simson označila ruské útoky za „krutú a neľudskú taktiku spôsobenia ľudského utrpenia, keďže sa blíži zima“. Dodatočná pomoc bude musieť prísť od inštitúcií EÚ, členských štátov, medzinárodných partnerov a súkromných darcov, povedala.

Simson prišla do Kyjiva po týždňoch ruských útokov, ktoré sa sústredili na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. Na jej agende mala diskusie s ukrajinskými predstaviteľmi a energetickými spoločnosťami o pomoci od únie, medzinárodných partnerov a partnerského sektora, ako aj o situácii v okupovanej Zaporižžskej jadrovej elektrárni, bezpečnosti dodávok elektriny a rekonštrukcii energetického systému v budúcnosti.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

EÚ predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci do konca júna 2024

Európska komisia v pondelok oznámila, že predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci o ďalšie tri mesiace, …

Consent choices