lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Parliament 2021.

M. Lexmann: Diskusia a vypočutie všetkých strán je kľúčom k prijatiu kvalitnej legislatívy

Donáškové či dopravné platformy, ale aj menej známe platformy na vyučovanie jazykov či menšie online práce. Pracovné príležitosti na týchto platformách nachádzajú desaťtisíce Európanov. 

Výhody tejto inovatívnej formy práce, ku ktorým patrí aj flexibilita, však môžu razom zmiznúť, pokiaľ im nevytvoríme vhodné legislatívne prostredie. „Mojím cieľom je vytvoriť vyvážený návrh, ktorý zlepší pracovné podmienky týchto pracovníkov, no na druhej strane nebude viesť k ich automatickej reklasifikácií na zamestnancov. To by totiž prinieslo právnu neistotu a stratu flexibility, čo, ako vyplynulo z mnohých mojich stretnutí, títo pracovníci nechcú,“ približuje svoj zámer a prácu na pripravovanej legislatíve Miriam Lexmann (KDH/EĽS).

Slovenská europoslankyňa zorganizovala na pôde Európskeho parlamentu (EP) konferenciu o budúcnosti práce vo svetle Smernice o pracovných podmienkach pracovníkov platforiem. Za účastí europoslancov, zástupcov pracovníkov platforiem, ako aj platforiem samotných hľadali účastníci v konštruktívnej diskusii skutočné riešenia a vyvážený prístup k návrhu smernice.

„Musíme si uvedomiť, že práca cez platformy nie je tradičným obchodným modelom, naopak, spojila sa v ňom kreativita a digitálne možnosti. Nesnažme sa ho preto zošnurovať do starých noriem, nesnažme sa za každú cenu spraviť z pracovníkov – ktorí si najviac cenia flexibilitu – zamestnancov,“ vysvetlila členka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) Miriam Lexmann, ktorá sa od začiatku aktívne podieľa na rokovaniach o texte Smernice o pracovných podmienkach zamestnancov platforiem.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

„Práve flexibilita umožňuje pracovníkom platforiem zariadiť si čas tak, aby sa vedeli postarať o deti, príbuzných, alebo sa venovať vlastnému podnikaniu, a práve tieto benefity sú pre nich motivačné,“ uzatvára Lexmann.

O mam

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices