hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Ako nerobiť z cintorínov skládky odpadu

hojsík❌ Umelé ozdoby – Umelé ozdoby sú zvyčajne tvorené z viacerých materiálov, ktoré sa nedajú oddeliť. Preto ich nie je možné recyklovať. Triediaca linka ich pošle maximálne na energetické zhodnotenie. Niektoré sa nedostanú ani tam. Napríklad ikebany vsadené do betónového podstavca putujú priamo na skládku.

❌ Kahance s LED žiarovkami – Po vypršaní ich životnosti zvyčajne končia medzi ostatným odpadom napriek tomu, že ide o elektroodpad.

✅ Jednofarebné a jedno-materiálové sklenené svietniky. Tie môžete vytriediť do nádoby na sklo.
✅ Sójové sviečky/ sviečky zo včelieho vosku namiesto parafínových
✅ Prírodné ozdoby – Spomienku môžete vyjadriť aj ozdobami z prírodných materiálov. Veniec zo živých kvetov dokáže vyrobiť asi každé kvetinárstvo. Prípadne si ich môžete vyrobiť sami v rámci najbližšej prechádzky v prírode.

Viete, čo by bolo predsa najideálnejšie? Ak by sme sa konečne prestali naháňať za tým materiálnym. Akékoľvek ozdoby nám našich blízkych zosnulých nevrátia. Skutočné spomienky nám však môže prinavrátiť napríklad prelistovanie vo fotoalbume, alebo príprava jedla, ktoré nám danú osobu pripomenie. Verím, že by to naši blízki, ktorí už nie sú medzi nami, ocenili viac ako ozdoby na ich hrobe.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices