hasenie poziarov zo vzduchu
PHOTO: archív KMV MVSR.

Tri z najhorších sezón lesných požiarov zaznamenali v EÚ za posledných šesť rokov

Vlaňajšia sezóna lesných požiarov bola druhá najhoršia na území Európskej únie (EÚ) z pohľadu spálenej plochy od začiatku vedenia záznamov v roku 2006. Vo svojej výročnej správe o lesných požiaroch v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike v roku 2021 to konštatuje Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie. EK o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke.

V roku 2017 zhorelo viac ako 10-tisíc kilometrov štvorcových a vlani viac ako 5 500 kilometrov štvorcových, pričom viac ako tisíc kilometrov štvorcových zničil oheň v oblastiach spadajúcich pod sústavu chránených území členských krajín EÚ Natura 2000.

Správa zatiaľ nepokrýva tohtoročné požiare, ktoré boli ešte ničivejšie ako tie v roku 2021. Výročné správy však umožňujú použiť predchádzajúce sezóny pre porovnanie pri analýze predbežných dát o dopade lesných požiarov v aktuálnom roku. Z tohto pohľadu vyzerá rok 2022 ešte horšie, potvrdzujúc znepokojivý trend uplynulých rokov. V tomto roku už zhorela oblasť s rozlohou 8 600 kilometrov štvorcových. To predstavuje jednu z najväčších plôch spálených v Európe do konca októbra, pričom padli rekordy v deviatich krajinách EÚ. Od spomenutej najhoršej sezóny lesných požiarov v roku 2017 už zhorelo 35 340 kilometrov štvorcových, čo je plocha väčšia ako Belgicko, pričom asi 35 %, viac ako 11 600 kilometrov štvorcových, patrilo do sústavy Natura 2000.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Komisia zároveň pripomína, že aj keď oblasť, ktorú v roku 2022 spálili lesné požiare, bola nesmierne rozsiahla, počet obetí na životoch sa podarilo čo najviac minimalizovať aj vďaka zavedeniu Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. V správe sa ďalej uvádza napríklad aj to, že v roku 2021 zmapovali lesné požiare v 22 z 27 členských štátov únie. Najviac zasiahnuté – z pohľadu rozsahu spálenej oblasti, bolo Taliansko.

V južných krajinách únie, kde úrady vedú záznamy dlhšie, bolo spálené územie dvojnásobné oproti roku 2020 a rok 2021 bol druhý najhorší z pohľadu priemernej veľkosti požiarov od roku 1986. Celkový počet požiarov bol najnižší zaznamenaný, čo znamená, že požiarov bolo síce menej, ale boli väčšie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

poziar

MV SR: Obrovské lesné požiare sú výzvou pre záchranné zložky EÚ

Historicky vysoké teploty, extrémne teplo, sucho a veľké množstvo ničivých požiarov boli súčasťou tohtoročného leta. …

Consent choices