EU NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Fínsko a Švédsko dúfajú, že im Turecko a Maďarsko čoskoro ratifikujú členstvo v NATO

Lídri Fínska a Švédska dúfajú, že Turecko a Maďarsko čoskoro ratifikujú ich žiadosti o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Počas spoločnej tlačovej konferencie so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom predsedníčka fínskej vlády Sanna Marin povedala, že o ratifikácii telefonovala s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom. „Teraz sa sústreďujeme na Maďarsko a, samozrejme, Turecko a čakáme na tieto krajiny, aby ratifikovali naše žiadosti. Myslím si, že by bolo veľmi dôležité, aby sa to stalo radšej skôr ako neskôr,“ cituje Marin televízia CNN.

Kristersson poukázal na rýchly ratifikačný proces s ich žiadosťami, keďže tak spravilo 28 z 30 členov NATO. „Plne rešpektujeme, že každá krajina v rámci aliancie sa rozhoduje sama. Minule som mal telefonát Erdoganom (tureckým prezidentom, pozn. red.) a dohodli sme sa, že prídem do Ankary a presný dátum oznámim, keď bude formálne potvrdený,“ povedal.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Švédsko a Fínsko oznámili úmysel pridať sa k NATO v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. V júni krajiny podpísali memorandum s Tureckom, v ktorom sa zaviazali riešiť bezpečnostné obavy Ankary súvisiace s terorizmom a vývozom zbraní po tom, čo sa postavila proti ich pôvodnej snahe o vstup do aliancie. Stoltenberg koncom októbra povedal, že Maďarsko „jasne dalo najavo“, že čoskoro ratifikuje prístupový protokol, čo umožní obom krajinám stať sa plnohodnotnými členmi aliancie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices