EK investuje 3mld. eur do projektov na urýchlenie energetickej nezávislosti Európy od ruských fosílnych palív

Európska komisia vo štvrtok spustila tretiu výzvu na predkladanie projektov v rámci Inovačného fondu EÚ. Výzva s rozpočtom tri miliardy eur podporí veľké projekty zamerané na zavádzanie priemyselných riešení na dekarbonizáciu Európy. Výzva s osobitným zameraním na priority plánu REPowerEU poskytne dodatočnú podporu smerom k ukončeniu závislosti EÚ od ruských fosílnych palív.

Zhodne po miliarde eur poputuje na oblasti všeobecnej dekarbonizácie a inovatívnej elektrifikácie v priemysle a vodík. Dovedna 700 miliónov eur pôjde na projekty týkajúce sa výroby čistých technológií a sumou 300 miliónov eur podporia stredne veľké pilotné projekty v oblasti prevratných alebo prelomových technológií v rámci hlbokej dekarbonizácie vo všetkých oprávnených sektoroch fondu.

Projekty budú posudzovať hodnotitelia podľa úrovne ich inovácie, potenciálu vyhnúť sa emisiám skleníkových plynov, prevádzkovej, finančnej a technickej vyspelosti, zvyšovania potenciálu a efektívnosti nákladov. Výzva je otvorená pre projekty v členských štátoch EÚ, na Islande a v Nórsku do 16. marca 2023. Tie projekty, ktoré vyhodnotia ako dostatočne zrelé na udelenie grantu, budú môcť využiť pomoc Európskej investičnej banky na rozvoj projektu.

Viac..  Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

V dňoch 29. a 30. novembra 2022 sa bude konať webinár o skúsenostiach z predchádzajúcej výzvy a informačný deň, aby potenciálni žiadatelia mali možnosť získať informácie a klásť otázky týkajúce sa novej výzvy.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices