Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union

EÚ poskytne krajinám západného Balkánu balík energetickej podpory v hodnote 1mld. eur

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila balík energetickej podpory pre krajiny západného Balkánu v hodnote jednej miliardy eur. Ako referuje oficiálny web výkonného orgánu Európskej únie, učinila tak počas samitu o západnom Balkáne.

Uvedená suma poputuje vo forme grantov na pomoc krajinám spomenutého regiónu pri riešení bezprostredných dôsledkov energetickej krízy a budovaní odolnosti v krátkodobom a strednodobom horizonte.

„EÚ naďalej stojí za západným Balkánom – v dobrých aj v ťažkých časoch. Počas pandémie ochorenia COVID-19 sme pre tento región zmobilizovali bezkonkurenčný balík 3,3 miliardy eur a dnes zostavujeme balík energetickej podpory v hodnote jednej miliardy EUR na ochranu najzraniteľnejších skupín a na podporu veľmi potrebných investícií do energetickej diverzifikácie. Investujeme do ekonomickej štruktúry regiónu, aby sme postúpili v prechode na čistú energiu a vyšli zo súčasnej krízy ekologickejšie, silnejšie a udržateľnejšie,“ povedala Von der Leyenová, ktorá pred niekoľkými dňami absolvovala turné po krajinách západného Balkánu.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Európski predstavitelia si spomenutou návštevou ešte viac chceli nakloniť štáty z regiónu, aby sa v rámci súčasného geopolitického boja nepostavili na stranu nepriateľského Ruska alebo strategického rivala Číny.

(SITA

O mam

Odporúčame pozrieť

Španielsko plne podporuje integráciu západného Balkánu do EÚ, povedal premiér Sánchez

Španielsko plne podporuje integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie (EÚ). V pondelok to počas …

Consent choices