Európania sú v dôsledku úsporných opatrení chudobnejší o 3000 eur ročne

Európania mohli prísť o takmer 3000 eur ročne pre úsporné opatrenia, ktoré vlády Európskej únie (EÚ) zaviedli od finančnej krízy v roku 2007. Ako referuje web euronews.com, tvrdí to štúdia New Economics Foundation (NEF) a Finance Watch zverejnená v piatok.

„Ostatné desaťročie úsporných politík poškodilo európske ekonomiky a zastavilo zlepšovanie našej životnej úrovne. Posadnutosť znižovaním dlhu a deficitu nezvyšuje hospodársky rast ani neudržiava dlh na nízkej úrovni. Namiesto toho, úsporné opatrenia brzdili európske krajiny od ich potenciálu,“ povedal vedúci programu makroekonómie v NEF Frank Van Lerven.

Výskum od New Economic Foundation zistil, že predchádzajúce úsporné opatrenia spôsobili, že Európa je zraniteľnejšia voči ekonomickým otrasom spôsobeným ochorením COVID-19 a krízou vyvolanou vojnou na Ukrajine. Ak by škrty neboli také výrazné, vlády EÚ by mali k dispozícii 533 miliárd eur, ktoré by mohli minúť na infraštruktúrne projekty vrátane zelených, čo by podľa štúdie mohlo pomôcť zmierniť dopad prudkých nárastov cien energií.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Štúdia NEF a Finance Watch tiež tvrdí, že krajiny, ktoré presadzovali väčšie šetrenie a znižovanie verejných výdavkov, ako Grécko a Taliansko, v skutočnosti skončili s vyššími úrovňami vládneho dlhu. Rozdiely zistili aj vo vplyve opatrení na disponibilný príjem. Nemecké mzdy klesli iba o jedno percento v porovnaní s obdobím pred finančnou krízou, zatiaľ čo v Írsku a Španielsku, ktoré sú jedny z najviac postihnutých krajín, sa priemerné príjmy znížili o 29 %, resp. 25 %.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices