zamestnanci, priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výrobné ceny v únii v septembri medzimesačne stúpli

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v septembri medzimesačne stúpli o 1,6 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa oproti augustu zvýšili o 1,5 percenta. Medziročne boli výrobné ceny v septembri v eurozóne vyššie o 41,9 percenta a v rámci celej EÚ o 41,4 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku medzimesačne výrobné ceny vzrástli v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ omnoho výraznejšie, a to o 8,9 percenta. Medziročný rast cien slovenských výrobcov bol tiež silnejší, a to o 62,8 percenta.

Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov najvýraznejšie zvýšili v Bulharsku (9,2 %), na Slovensku (8,9 %) a v Taliansku (3,5 %), zatiaľ čo najvýraznejší pokles zaznamenali v Írsku (-18,9 %), Estónsku (-3,9 %) a Grécku (-2,4 %).

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Medziročne ceny priemyselných producentov vzrástli vo všetkých členských štátoch EÚ. Najprudšie stúpli v Bulharsku, kde boli oproti septembru 2021 vyššie o 78,2 percenta. Nasledovali Maďarsko s medziročným rastom výrobných cien o 67,5 percenta a Rumunsko s ich zvýšením o 62,9 percenta.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári klesli. Prispelo k …

Consent choices