robot
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Firmám pomôžu s rozvojom európske centrá digitálnych inovácií

Päť európskych centier digitálnych inovácií v Bratislave a Košiciach pomôže podnikom a organizáciám pri zavádzaní inovácií a využívaní pokročilých technológií. Tie budú môcť v priestoroch centier využívať ich testovaciu infraštruktúru v oblasti senzoriky, umelej inteligencie a vysokovýkonných výpočtov.

Podľa Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI), ktoré na implementáciu a spustenie európskych centier digitálnych inovácií dohliada, projekt je financovaný z rozpočtu Európskej únie a z Plánu obnovy a odolnosti SR v rámci komponentu Digitálne Slovensko. Európska komisia na vznik týchto centier na Slovensku vyčlenila 6,2 milióna eur z priamo riadeného programu Digitálna Európa. Z plánu obnovy pôjde na dofinancovanie centier 12 miliónov eur.

Európskymi centrami digitálnych inovácií sa mohli stať subjekty, ktoré sa od novembra 2021 do februára 2022 zapojili do výzvy Európskej komisie. Na Slovensku bude svoje služby poskytovať päť centier. Kempelenov inštitút inteligentných technológií v Bratislave sa zameria na podporu výskumu umelej inteligencie na rozvoj inovatívnej ekonomiky cez Slovenský digitálny inovačný hub pre umelú inteligenciu. Slovenská inovačná a energetická agentúra pomôže firmám rozvíjať konkurencieschopné výrobné zručnosti digitálneho veku s projektom Rozvoj digitalizácie priemyslu a inovácií na Slovensku.

Viac..  Strážcovia prístupu musia dodržiavať všetky povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych trhoch

Občianske združenie APEL pomôže nemocniciam a ďalším zdravotníckym zariadeniam k digitálnej transformácii a k digitálnym inováciám. Technická univerzita v Košiciach vytvorí platformu na podporu zavádzania a rozvoja digitálnych technológií na východnom Slovensku. Slovenské centrum digitálnych inovácií sa zameria na digitálnu transformáciu podnikov a verejného sektora s dôrazom na životné prostredie a pracovnú silu, ktoré sú digitalizáciou ohrozené.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec

Ivan Štefanec: Prepojenie veľkých dát pomôže spotrebiteľom aj malým podnikateľom

Európska únia plánuje prostredníctvom zákona o údajoch vytvárať nové obchodné príležitosti. Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie …

Consent choices