leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union

Únia chce v budúcom roku Ukrajine mesačne pomáhať sumou 1,5 miliardy eur

Európska komisia chce Ukrajine v roku 2023 poskytovať mesačne balík až 1,5 miliardy eur. Ako referuje web Kyiv Independent, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu povedala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že táto podpora prispeje k pokrytiu potrieb Ukrajiny v roku 2023.

Balíček v celkovej výške až 18 miliárd eur má pokryť časť štátneho deficitu krajiny. „Podpora vo forme vysoko zvýhodnených dlhodobých pôžičiek s pokrytím úrokových nákladov by tiež prispela k podpore reforiem Ukrajiny a jej cesty k členstvu v EÚ,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil rozpočet na budúci rok s rekordným deficitom 38 miliárd dolárov. Očakáva sa, že výdavky Ukrajiny budú v roku 2023 dvojnásobné v porovnaní s príjmami.

„Vojna je drahá. Veľmi drahá,“ povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Dodal, že cieľom Ukrajiny je získať každý mesiac miliardu dolárov od Európskej únie a 1,5 miliardy dolárov od USA, čo by pomohlo pokryť deficit a vytvoriť „bezpečnostný vankúš“.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Von der Leyenová v septembrovom rozhovore pre Kyiv Independent povedala, že úplné pokrytie rozpočtového deficitu Ukrajiny „bude ťažké, ale je to, samozrejme, uskutočniteľné“.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Stop ruskej vojnovej propagande na olympijských hrách

Slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH), spolu so …

Consent choices