Erdogan
Recep Tayyip Erdoğan. PHOTO: © European Union.

Erdogan zvyšuje napätie, Grécko a EÚ protestovali voči jeho rozhodnutiu

Grécko ostro skritizovalo rozhodnutie Turecka odoprieť vstup a zadržať gréckeho guvernéra Stredného Macedónska, ktorý pricestoval loďou do Izmiru, aby predsedal plenárnej schôdzi regionálneho orgánu.

Apostolos Tzitzikostas, guvernér spomenutej gréckej oblasti a prvý podpredseda Európskeho výboru regiónov, uviedol, že turecké úrady neposkytli dôvod, prečo mu v sobotu zakázali vstup a nechali ho v izbe viac ako šesť hodín. „Jednoznačne odsudzujeme neprijateľné a úplne neopodstatnené zadržiavanie a zákaz vstupu, ktoré turecké úrady v Izmire uvalili na guvernéra Stredného Macedónska,“ uviedlo grécke ministerstvo zahraničných vecí.

Po protestoch Grécka a Európskej únie Turecko nakoniec zákaz vstupu zrušilo, no Tzitzikostas sa aj tak rozhodol odísť a nezúčastniť sa na 13. plenárnom zasadnutí Európsko-stredomorského zhromaždenia miestnych a regionálnych samospráv (ARLEM), ktorému predsedá.

Grécko-turecké vzťahy prechádzajú napätým obdobím, pričom tureckí predstavitelia okolo prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana často vydávajú bojovné vyhlásenia. Erdogan odmietol hovoriť s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, hoci sú obaja spojenci v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Grécki predstavitelia pripisujú zvýšené napätie Erdoganovi, ktorý sa na budúci rok uprostred vážnych ekonomických problémov Turecka bude usilovať o znovuzvolenie do funkcie. „Ak by sme v Grécku mali infláciu na úrovni 85 %, tiež by som sa snažil zmeniť tému,“ povedal tento týždeň Mitsotakis.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices