Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ: Ministri financií schválili posilnenie kódexu na obmedzenie škodlivých daňových opatrení členských štátov

Ministri financií EÚ v utorok schválili revidovaný kódex správania pri zdaňovaní podnikov. Ide o politický, medzivládny záväzok členských štátov uplatňovať posilnené pravidlá kontroly pri hľadaní a náprave daňových opatrení, ktoré by mohli poškodiť daňové základy iných členských štátov. Konečným cieľom je bojovať proti škodlivej daňovej konkurencii, daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam v EÚ. Informovala o tom Rada Európskej únie na svojej internetovej stránke.

Revízia kódexu, ktorá je prvá od roku 1997, znamená, že členské štáty rozšíria rozsah kontroly daňových opatrení pri skúmaní škodlivých daňových praktík v rámci EÚ. Aktualizácia kódexu mala podobu uznesenia Rady a zástupcov vlád členských štátov, ktorí sa zišli v rámci Rady.

„Naši odborníci v oblasti zdaňovania neustále sledujú škodlivé daňové praktiky. Od začiatku svojej činnosti v roku 1997 sa skupine pre kódex správania podarilo odstrániť približne 140 škodlivých daňových praktík v rámci EÚ. Kódex správania sa pri zdaňovaní firiem nebol novelizovaný od roku 1997 a dnešná dohoda ešte viac zvyšuje jej efektivitu aj vo svetle nedávnej medzinárodnej daňovej reformy,“ povedal český minister financií Zbyněk Stanjura.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: SASKA nechce zvyšovať dane ani v Európskom parlamente

V EP sme hlasovali o správe, ktorá obsahovala výzvu na revíziu dlhodobého rozpočtu EÚ. Cieľom …

Consent choices