benova
Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: redakcia/red.

M. Beňová: Očakávanie, že Plány obnovy pomôžu s energetickou krízou je nerozumné

Plán REPowerEU sa snaží o znižovanie energetickej závislosti Európskej únie od Ruska a súvisiacu podporu diverzifikácie dodávok energií. Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberalo tým, ako môžu k napĺňaniu cieľov REPowerEU prispieť národné Plány na podporu obnovy a odolnosti.

Obmedzovanie importu energetických zdrojov z Ruska musí prebiehať postupne a to spôsobom, aby sme dokázali ochrániť fungovanie hospodárstva, ale aj životy ľudí,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Extrémne vysoké ceny energie pritom už dnes výrazným spôsobom zvyšujú riziko ďalšieho nárastu energetickej chudoby.

Urýchlené a nepremyslené odstrihnutie sa od ruských energií môže preukázateľne v ešte väčšej miere prispievať k prehlbovaniu regionálnych rozdielov a prispieť tak k znižovaniu kvality života mnohých zraniteľných skupín obyvateľstva,“ pripomenula europoslankyňa. Na zamedzenie tejto situácie potrebujeme kvalitné európske riešenia, ktoré budú zohľadňovať špecifické potreby jednotlivých členských štátov.

Tieto ale nemôžu spočívať v spoliehaní sa na národné Plány obnovy a odolnosti, ktoré boli vytvorené s úplne rozdielnym účelom. „Sú reakciu na pandémiu. Očakávať, že pomôžu pri riešení energetickej krízy je preto nerozumné,“ zdôraznila Monika Beňová. Nie je v nich dostatok peňazí ani na naplnenie súčasných míľnikov a cieľov, nakoľko nezohľadňujú vysokú infláciu. Vysporiadanie sa s dôsledkami ruskej agresie na Ukrajine si preto vyžaduje úplne novú kohéznu politiku a veľké množstvo zdrojov. Spoliehanie sa na existujúce finančné nástroje stačiť jednoducho nebude,“ uzavrela.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices