obnovitelne zdroje energie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Únia zintenzívni zelený prechod urýchlením povoľovania obnoviteľných zdrojov energií

Európska komisia (EK) v stredu navrhla nové dočasné núdzové nariadenie na urýchlenie využívania obnoviteľných zdrojov energie. Spolu s diverzifikáciou našich dodávok a úsporou energií je využívanie väčšieho množstva obnoviteľných energií súčasťou plánu Európskej únie ukončiť našu závislosť od ruských fosílnych palív, uviedla EK v správe na svojej internetovej stránke.

Návrh nariadenia dopĺňa predchádzajúce núdzové opatrenia na riešenie výnimočnej situácie na energetických trhoch a na urýchlenie prechodu k čistej energii. Nariadenie sa bude uplatňovať jeden rok a pokryje čas potrebný na prijatie a transpozíciu smernice o energiách z obnoviteľných zdrojov. Nariadenie sa týka špecifických technológií a typov projektov, ktoré majú najvyšší potenciál na rýchle nasadenie a najmenší dopad na životné prostredie a prispievajú k energetickej bezpečnosti v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Viac..  Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Na základe núdzového nariadenia sa závody na produkciu energie z obnoviteľných zdrojov budú považovať za prvoradý verejný záujem. Nové povoľovacie procedúry sa budú ihneď uskutočňovať na základe zjednodušeného posudzovania.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik

Na otázky o obnoviteľných zdrojoch priamo z Bruselu odpovedal poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS, …

Consent choices