hnojiva
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Komisia sa venuje dostupnosti hnojív v únii i na celom svete

Hnojivá zohrávajú dôležitú úlohu v rámci potravinovej bezpečnosti. Ich výroba a cena pritom do veľkej miery závisia od zemného plynu. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu tak globálnu potravinovú bezpečnosť a ceny potravín zaťažuje globálna kríza týkajúca sa minerálnych hnojív i energií.

V tejto súvislosti dnes Európska komisia predložila oznámenie o zabezpečení dostupnosti a cenovej dostupnosti hnojív, ktoré prezentuje širokú paletu opatrení a usmernení, ako riešiť výzvy, ktorým čelia poľnohospodári a priemysel v EÚ i rozvojových krajinách. V súlade s oznámením o zabezpečení potravinovej bezpečnosti prijatým v marci 2022, stratégiou Z farmy na stôl a plánom REPowerEU sa „venuje aj potrebe posilniť celkovú odolnosť a udržateľnosť našich potravinových systémov v strednodobom a dlhodobom horizonte,“ uvádza Komisia.

Okrem dostupnosti, cenovej dostupnosti a používania hnojív sa bude EÚ ďalej venovať základným príčinám hladu, vrátane konfliktov a neistoty, klimatickej zmeny a ekonomických otrasov. Únia bude spolupracovať so svojimi medzinárodnými partnermi a členskými štátmi na podpore zlepšenia schopností lokálnej produkcie a tvorenia udržateľných a odolných potravinových systémov v tých najzraniteľnejších súvislostiach.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

(SITA)

O mam

Consent choices