Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Potrebujeme odborné kapacity na zaistenie kybernetickej bezpečnosti

Digitálne technológie znamenajú pre fungovanie dnešnej spoločnosti kritickú infraštruktúru. Akýkoľvek ich ďalší vývoj so sebou prinesie okrem doposiaľ neobjavených príležitostí, nepochybne aj veľa nových hrozieb.

Pri ich potláčaní zohráva kľúčovú úlohu úroveň kybernetickej a informačnej bezpečnosti. „Znamená to aj schopnosť monitorovať negatívne dopady informatizácie na spoločnosť a hľadanie cesty ako ich minimálne zmierňovať, či ideálne úplne odstraňovať,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Viacero kybernetických hrozieb preukázateľne prichádza zo zahraničia s cieľom systematicky podkopávať autoritu fungovania demokratických inštitúcií a zriadenia. „Aj preto je miera kybernetickej bezpečnosti dôležitá pre fungovanie vzájomnej spolupráce v Európe. Intenzita útokov sa výrazným spôsobom zvýšila aj  súvislosti s pretrvávajúcou ruskou agresiou na Ukrajine,“ pripomenula europoslankyňa.

Zaistenie kybernetickej a informačnej bezpečnosti si vyžaduje dostatok kvalifikovaných odborných kapacít a zároveň aj zvyšovanie bezpečnostného povedomia v prípade laickej verejnosti. „Len tak dokážeme účinne zabraňovať vzniku finančných škôd, zneužívaniu údajov, či identít až po potenciálne zasahovanie do výsledkov demokratických volieb,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa vo štvrtok zaoberalo návrhom smernice na zabezpečenie vysokej spoločnej úrovne kybernetickej bezpečnosti.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

O mam

Odporúčame pozrieť

kyberneticke utoky

Účinnosť nadobúdajú nové pravidlá na posilnenie kybernetickej bezpečnosti inštitúcií EÚ

Nové nariadenie o kybernetickej bezpečnosti, ktorým sa stanovujú opatrenia na zabezpečenie vysokej úrovne spoločnej kybernetickej …

Consent choices