priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

COP27: USA a EÚ podporia „zelené ciele“ Egypta sumou 500 miliónov dolárov

Spojené štáty, Európska únia a Nemecko poskytnú balík 500 miliónov dolárov na financovanie a uľahčenie prechodu Egypta na čistú energiu. Na 27. konferencii OSN o zmene klímy (COP27), ktorá sa koná v egyptskom Šarm aš-Šajchu, to oznámil americký prezident Joe Biden, ktorý dodal, že investícia pomôže Egyptu znížiť emisie skleníkových plynov o 10 %.

Šéf Bieleho domu taktiež informoval, že budú spolupracovať s Egyptom na znížení emisií zachytávaním „takmer 14 miliárd kubických metrov zemného plynu, ktorý Egypt v súčasnosti spaľuje, odvetráva alebo uniká z ropných a plynárenských operácií“. „Vďaka tejto spolupráci Egypt zvýšil svoje ambície v oblasti klímy,“ povedal Biden s odkazom na klimatické ciele, ktoré musia krajiny predložiť OSN v súlade s Parížskou dohodou.

Egypt nesplnil svoj predtým oznámený cieľ vyrábať 20 % elektriny z obnoviteľných zdrojov a teraz revidovaným cieľom krajiny je dosiahnuť 42 % elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov v roku 2035. Nový balík predpokladá, že Egypt teraz dosiahne svoj cieľ o päť rokov skôr.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Najľudnatejšia krajina arabského sveta má na svedomí len 0,6 % celosvetových emisií oxidu uhličitého. Patrí však medzi najzraniteľnejšie krajiny, čo sa týka zmeny klímy, najmä pre stúpajúcu hladinu morí, ktorá ohrozuje mimoriadne úrodnú deltu Nílu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

elektraren

COP27: EÚ a Egypt posilnili spoluprácu pri prechode na čisté energie

Európska únia (EÚ) a Egypt na 27. konferencii OSN o zmene klímy (COP27) v egyptskom …

Consent choices