wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2022.

Michal Wiezik o klimatickej konferencii OSN v Egypte: Máme výnimočnú príležitosť dohodnúť sa

Európska komisia vyzvala na 27. konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP27), ktorá v súčasnosti prebieha v egyptskom Šarm aš-Šajchu, všetky zúčastnené strany, aby podnikli neodkladné kroky k zníženiu emisií skleníkových plynov a aby rešpektovali záväzky, ktoré urobili v rámci Parížskej dohody i Glasgowského klimatického paktu. 

Na samite svetových lídrov Komisiu zastupuje jej predsedníčka Ursula von der Leyen. Od zajtra, 14. novembra povedie najbližšie dni vyjednávací tím EÚ výkonný podpredseda EK Frans Timmermans a na podujatiach v rámci klimatickej konferencie sa zúčastnia aj komisárka pre energetiku Kadri Simson, komisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius a komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.

Michal Wiezik: Výnimočná príležitosť dohodnúť sa

„Príroda a lesy sú našimi najväčšími spojencami v boji proti klimatickej kríze. Času máme málo, preto potrebujeme riešenia, ktoré dokážu zvládnuť oboje – klimatickú krízu, aj stratu pestrosti života. COP27, o ktorom budeme v najbližších dvoch týždňoch veľa počuť, je výnimočnou príležitosťou konať a dohodnúť sa,“ hovorí slovenský europoslanec Michal Wiezik /PS, RE/.

Vyjednávací tím Komisie bude tlačiť na implementáciu existujúcich záväzkov, aby sa posunuli od ambicióznych vyjadrení ku konkrétnym skutkom.

V rámci Parížskej dohody z roku 2015 súhlasilo 194 krajín, že predložia takzvané Vnútroštátne stanovené príspevky, ktoré predstavujú ich individuálne ciele redukcie emisií. Tie by mali kolektívne prispieť k udržaniu priemerného globálneho oteplenia do konca storočia pod dvomi stupňami Celzia a čo najbližšie, ako to bude možné k 1,5°C. Správy medzivládneho panelu o zmene klímy z roku 2022 však varovali, že úroveň oteplenia by mohla dosiahnuť 1,5°C už v nasledujúcich dvoch desaťročiach a environmentálnej katastrofe už podľa nich pomôžu zabrániť len najdrastickejšie zníženia emisií.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Desiatky krajín už spustili plán na podporu technológií v boi proti globálnemu otepľovaniu

Desiatky krajín, vrátane USA, Indie, Austrálie, Kene, a Európska komisia spustili 12-mesačný plán na podporu technológií, ktoré by pomohli riešiť globálne otepľovanie. Agenda zahŕňa 25 oblastí, v ktorých krajiny plánujú urýchliť zavádzanie nízkouhlíkových technológií na výrobu energie, cestnú dopravu, poľnohospodárstvo a výrobu ocele a vodíka.

Na obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia podľa vedcov sa musí svetová ekonomika do roku 2050 dekarbonizovať, čo znamená, že by sa malo uvoľňovať len toľko skleníkových plynov, koľko ich prírodné alebo umelé prostriedky dokážu absorbovať.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices