pas
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rada EÚ a europarlament sa dohodli na neakceptovaní ruských dokladov vydaných na Ukrajine a v Gruzínsku

Predsedníctvo Rady EÚ a Európsky parlament dosiahli predbežnú dohodu o rozhodnutí o neakceptovaní ruských cestovných dokladov vydaných na Ukrajine a v Gruzínsku. Dohodnutý text podlieha schváleniu Radou a Európskym parlamentom predtým, ako prejde formálnym postupom prijatia. Referuje o tom oficiálny web Rady.

Toto rozhodnutie je reakciou na nevyprovokovanú a neopodstatnenú vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine a na ruskú prax vydávania ruských medzinárodných pasov obyvateľom okupovaných oblastí. Vyplýva to aj z jednostranného rozhodnutia Ruska uznať nezávislosť gruzínskych území Abcházska a Južného Osetska v roku 2008.

Ruské cestovné doklady vydané v Ruskom okupovaných regiónoch na Ukrajine alebo odtrhnutých územiach v Gruzínsku alebo osobám s pobytom v týchto regiónoch v Gruzínsku nebudú akceptované ako platné cestovné doklady na získanie víza alebo prekročenie hraníc schengenského priestoru.

Viac..  Ivan Štefanec: Umelá inteligencia bude kontrolovaná a usmerňovaná

Ruské cestovné doklady vydané v týchto regiónoch už členské štáty EÚ neuznávajú, alebo sú v procese ich neuznávania. Cieľom tohto rozhodnutia je stanoviť spoločný prístup, zabezpečiť riadne fungovanie vonkajších hraníc a spoločnej vízovej politiky a zabezpečiť bezpečnosť členských štátov EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices