migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Grécko, Taliansko, Malta a Cyprus varujú, že nemôžu prijímať množstvo prichádzajúcich migrantov

Štyri stredomorské členské štáty Európskej únie (EÚ) v sobotu vydali spoločné vyhlásenie v súvislosti so sporom pre dohodu o spoločnej pomoci žiadateľom o azyl. Taliansko, Grécko, Malta a Cyprus zopakovali svoje stanoviská, že „nedokážu súhlasiť s názorom, že krajiny prvého vstupu sú jedinými možnými európskymi miestami vysadenia nelegálnych migrantov“. Počet migrantov prijatých inými členskými štátmi EÚ podľa nich „predstavuje len veľmi malý zlomok skutočného počtu neregulárnych príchodov“.

Štvorica krajín tiež odsúdila operácie súkromných charitatívnych plavidiel „konajúcich úplne nezávisle od príslušných štátnych orgánov“ s cieľom zachrániť stovky migrantov na mori. Nová talianska vláda je v spore s humanitárnymi skupinami, ktoré zachraňujú migrantov v centrálnej časti Stredozemného mora. Rím argumentuje že migrantov by mali prijať krajiny, pod vlajkou ktorých lode plávajú, nie Taliansko, čomu zase vehementne odporujú humanitárne skupiny, právni experti a aktivisti za ľudské práva.

Po ignorovaní opakovaných žiadostí o bezpečný prístav Taliansko nasmerovalo tri lode s migrantmi do prístavov na juhu krajiny, pričom spočiatku vybralo na vylodenie iba osoby považované za zraniteľné. Nakoniec vstup do Talianska povolili všetkým. Štvrtá loď Ocean Viking však zostala v medzinárodných vodách a nakoniec sa po takmer troch týždňoch na mori vydala smerom k Francúzsku, v ktorého prístave Toulon napokon zakotvila.

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Situácia s Ocean Viking však viedla k diplomatickej potýčke medzi Talianskom a Francúzskom po tom, čo talianska premiérka Giorgia Meloni poďakovala Parížu za prijatie migrantov predtým, ako to odsúhlasil. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin následne oznámil, že Francúzsko odstupuje od mechanizmu „solidarity“ schváleného v júni za účelom zníženia tlaku na krajiny v prvej línii pri prijímaní žiadateľov o azyl. Francúzske úrady tiež oznámili nové hraničné kontroly s Talianskom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices