hajsel
Biljana Borzan /vedúca chorvátskej delegácii vo frakcii SD/ a Robert Hajšel /europoslanec, SD/. PHOTO: FB RH.

Robert Hajšel: Na najbližšiu dovolenku k slovenskému moru bez hraničných kontrol

V lavíne všetkých negatívnych správ Vás mnohých určite poteší, že na ďalšiu dovolenku na chorvátske pobrežie Jadranu sa dostaneme bez hraničných kontrol. V europarlamente sme totiž zelenú pre Chorvátsko do Schengenu veľkou väčšinou hlasov schválili a to aj napriek nedávnej kritike Záhrebu ohľadom zaobchádzania s migrantmi. Samozrejme, súhlas europarlamentu musí ešte potvrdiť Rada ministrov EÚ, kde ale po avizovanom súhlase Slovinska ťažko čakať ešte nejaký odpor od iného štátu. Som rád, že k tomuto kroku som svojim skromným vkladom v podobe rôznych výziev a vystúpení v pléne prispel aj ja osobne.

👍🏻 Gratulujem Biljane Borzan (šéfke chorvátskej delegácie v našej frakcii, viď na foto) a všetkým chorvátskym kolegom. Teším sa na ďalšiu úspešnú spoluprácu.

Ako ukázali všetky kontroly a strestesty, Chorvátsko spĺňa všetky bezpečnostno-technické kritériá a dokonca súhlasilo so zriadením nezávislého mechanizmu na monitorovanie policajného zaobchádzania s migrantmi. Je tak vôbec prvou krajinou, ktorá tak urobila a ukázala, že to nielen s ochranou vonkajšej hranice myslí vážne. Pre Chorvátsko môže toto začlenenie priniesť pozitívny vplyv tak na cestovný ruch, ako aj obchod, dopravu a trh práce.

Treba povedať, že „schengenský priestor bez hraničných kontrol“ v posledných rokoch nie vždy fungoval tak, ako by mal, či už z dôvodu potláčania migrácie alebo kvôli jednostranným rozhodnutiam niektorých štátov uzatvárať hranice z dôvodu pandémie kovidu. Je poľutovaniahodné, že EÚ sa vidiac slabé stránky súčasného systému fungovania Schengenu neodhodlala k ambicióznejšej reforme Schengenu a dokonca nie je ani dohoda medzi jednotlivými štátmi ako k tejto reforme pristupovať.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Pripomínam, že kontroly na pozemných hraniciach Chorvátska s ostatnými krajinami Schengenu, teda so Slovinskom a Maďarskom, budú zrušené od 1. januára budúceho roka a na letiskách od 26. marca 2023. Samozrejme, že nemožno vylúčiť, že dočasne môže z dôvodu zvyšujúceho sa migračného pohybu zaviesť osobné kontroly napríklad Slovinsko, ako to je v prípade Českej republiky voči Slovensku.

Robert Hajšel, europoslanec /SD/.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices