europsky parlament
PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v EP: COP27, energetika, interrupcie v Poľsku a rozpočet

Europoslanci sa zamerajú na podporu elektrární na báze obnoviteľných zdrojov, faktický zákaz umelého prerušenia tehotenstva v Poľsku, revíziu dlhodobého rozpočtu EÚ a klimatický samit OSN.

Zákonodarcovia si posvietia aj na dodržiavanie ľudských práv počas športových podujatí – najmä na práva pracovníkov v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta FIFA v Katare V priebehu týždňa tiež zasadnú poslanecké kluby, aby sa pripravili na ďalšie plenárne zasadnutie EP, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v Štrasburgu.

COP27: delegácia EP na klimatickom samite OSN

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu sa od pondelka do piatku zúčastní na konferencii COP27 v egyptskom v Šarm aš-Šajchu s cieľom pokúsiť sa dosiahnuť ambicióznejší výsledok rokovaní. Poslanci sú presvedčení, že klimatická kríza predstavuje pre ľudstvo v súčasnosti najdôležitejšiu výzvu, ktorá si vyžaduje urýchlenú transformáciu celosvetového energetického systému. Predseda delegácie EP Bas Eickhout (Zelení/EFA, NL) a výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans usporiadajú v stredu o 13.00 hod. spoločnú tlačovú konferenciu.

REPowerEU: podpora elektrární na báze obnoviteľných zdrojov

Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) bude v pondelok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal urýchliť postup vydávania povolení pre budovanie nových elektrární na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov alebo pre prispôsobovanie starších zariadení. Navrhovaná smernica by tiež mala obmedziť dôvody, na základe ktorých bude možné vzniesť námietku voči novým zariadeniam.

Zákaz umelého prerušenia tehotenstva v Poľsku: verejné vypočutie

Vo štvrtok sa na pôde Výboru EP pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM) uskutoční verejné vypočutie zamerané na dôsledky faktického zákazu umelého prerušenia tehotenstva v Poľsku. Na vypočutí sa zúčastní príbuzná prvej známej obete tohto zákazu a zástupcovia mimovládnych organizácií, ktoré sa zaoberajú obranou práv v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

FIFA 2022: dodržiavanie práv pracovníkov počas športových podujatí

Podvýbor EP pre ľudské práva (DROI) sa bude v pondelok zaoberať ľudskými právami počas športových podujatí, a to najmä v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo futbale, ktoré sa uskutočnia v Katare. Na rozprave s poslancami sa zúčastnia aj minister práce Kataru Ali Bin Samikh Al Marri a vedúci kancelárie Medzinárodnej organizácie práce v Katare Max Tuñón.

Revízia dlhodobého rozpočtu EÚ

Poslanci z Výboru EP pre rozpočet (BUDG) predložia vo štvrtok svoje odporúčania súvisiace s úpravou aktuálneho Viacročného finančného rámca EÚ. Legislatívny návrh na úpravu rozpočtu by Európska komisia mala predložiť na budúci rok. Poslanci budú požadovať odolnejší dlhodobý rozpočet zodpovedajúci novým výzvam, ktoré nebolo možné predpovedať pri tvorbe súčasného Viacročného finančného rámca EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v Europarlamente: Zelená dohoda, ochrana spotrebiteľov, Ukrajina, rozširovanie EÚ a české predsedníctvo v Rade

Europarlament sa bude tento týždeň na pôde svojich výborov zaoberať zaradením plynu a jadrovej energie …

Consent choices