Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Spoločné vyhlásenie: 1 miliarda na účely zlepšenia globálnej potravinovej bezpečnosti a pre ukrajinskú ekonomiku

Vyhlásenie v mene Európskej komisie, Česka, Poľska, Rumunska, Slovenska, Moldavskej republiky, Ukrajiny, Európskej investičnej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj a skupiny Svetovej banky:

„V rámci reakcie Európskej únie na ruskú agresiu proti Ukrajine Európska komisia a susediace členské štáty EÚ zriadili 12. mája 2022 koridory solidarity medzi EÚ a Ukrajinou. Tieto koridory solidarity sú nevyhnutnými obchodnými kanálmi pre vývoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny, ako aj pre vývoz a dovoz iného tovaru.

Ukrajina ako jeden z najväčších svetových producentov obilia bežne dodávala na svetový trh okolo 45 miliónov ton obilia ročne. Rusko sa však v rámci svojho brutálneho vojnového ťaženia proti Ukrajine úmyselne zameriava na poľnohospodársku produkciu a export, blokuje bezpečnú plavbu do ukrajinských čiernomorských prístavov, ako aj vyplávanie z nich, a hromadí zásoby v obilných silách. To zvýšilo svetové ceny obilnín, vytvorilo celosvetovú potravinovú neistotu a ohrozilo živobytie miliónov ľudí, ktorí sa na tieto obilniny spoliehajú.

Od vzniku koridorov solidarity bolo vyvezených viac ako 15 miliónov ton ukrajinského poľnohospodárskeho tovaru (obilnín, olejnatých semien a súvisiacich výrobkov) po cestách, po železnici a cez prístavy v Čiernom mori a na Dunaji. Okrem toho sa vďaka čiernomorskej obilnej iniciatíve od augusta podarilo obnoviť dodávky obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, čo viedlo k ďalšiemu zníženiu cien potravín na celom svete.

Uvedené iniciatívy spolu umožnili vývoz približne 25 miliónov ton ukrajinského obilia, olejnatých semien a súvisiacich výrobkov na svetové trhy, a to aj do krajín, ktoré to najviac potrebujú.

Koridory solidarity sú v súčasnosti jedinou možnosťou aj pre vývoz všetkých ostatných nepoľnohospodárskych ukrajinských tovarov do zvyšku sveta, a takisto aj na dovoz všetkého tovaru, ktorý Ukrajina potrebuje, ako je palivo a humanitárna pomoc. Koridory solidarity sa tak stali životodarnými obchodnými kanálmi pre ukrajinskú ekonomiku a priniesli ukrajinským poľnohospodárom a podnikom viac ako 15 miliárd EUR veľmi potrebných príjmov.

Európska únia spolupracuje s členskými štátmi, Ukrajinou a Moldavskou republikou, medzinárodnými partnermi a spoločnosťami, ako aj s prevádzkovateľmi dopravy s cieľom zlepšiť fungovanie týchto koridorov solidarity. Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko, ako členské štáty EÚ, ktoré susedia s Ukrajinou, vynaložili obrovské úsilie a investície na uľahčenie fungovania týchto obchodných trás.

Koridory solidarity sa stali nevyhnutným prepojením pre prehĺbenie vzťahov s Ukrajinou a Moldavskou republikou a majú zásadný význam z hľadiska vytvorenia stabilnejšieho prepojenia s EÚ v kontexte budúceho pristúpenia. Zároveň približujú Ukrajinu a Moldavskú republiku k jednotnému trhu EÚ a pomáhajú udržať spojenie oboch týchto krajín so zvyškom sveta.

Koridory solidarity však dosahujú limity svojich kapacít, naďalej existujú úseky s nedostatočnou kapacitou a náklady na logistiku sú vysoké. S cieľom udržať a ďalej zvýšiť kapacitu koridorov solidarity sme mobilizovali významné investície prostredníctvom rôznych existujúcich programov EÚ a vnútroštátnych programov. Je potrebné pokračovať v administratívnom a operačnom uľahčovaní, a to aj pokiaľ ide o zefektívnenie postupov prekračovania hraníc, pričom treba viac finančných prostriedkov.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európska komisia na podporu týchto koridorov solidarity bezodkladne vyčlení 250 miliónov EUR vo forme grantov. Z krátkodobého hľadiska podporíme rýchle zlepšenia, najmä pokiaľ ide o mobilné zariadenia, s cieľom skrátiť čakacie doby a zlepšiť pohyb cez hraničné priechody, ako aj ich prístupové trasy. Zo strednodobého hľadiska mobilizujeme Nástroj na prepájanie Európy (NPE) a 50 miliónov EUR s cieľom podporiť rozvoj infraštruktúry potrebný na ďalšie zvýšenie kapacity koridorov solidarity.

V spolupráci s partnerskými finančnými inštitúciami, ako sú Európska investičná banka, Európska banka pre obnovu a rozvoj a Svetová banka, chceme zabezpečiť likviditu pre prevádzkovateľov a financovanie opráv, ako aj zvyšovania kapacity. Konkrétne:

  • Európska investičná banka plánuje do konca roka 2023 investovať až 300 miliónov EUR do projektov, ktoré sledujú ciele vyplývajúce z potrieb koridorov solidarity. Uvedené ide nad rámec činnosti, ktorá už bola oznámená a financovaná [1] na Ukrajine a z ktorej významná časť je určená na modernizáciu ciest a železníc. Okrem toho Európska investičná banka a Európska komisia sprístupňujú technické odborné znalosti v rámci JASPERS, čo je systém Spoločnej pomoci na podporu projektov v európskych regiónoch, s cieľom identifikácie a prípravy cezhraničných dopravných projektov, ktoré sa majú financovať v rámci Nástroja na prepájanie Európy, čo môže prilákať potenciálne spolufinancovanie EIB.
  • Európska banka pre obnovu a rozvoj má v úmysle na základe aktivít, ktoré v priebehu niekoľkých mesiacov realizovala na mieste v spolupráci s Európskou komisiou a všetkými príslušnými zainteresovanými stranami, investovať v období rokov 2022 – 2023 do koridorov solidarity 300 miliónov EUR, z ktorých časť pôjde na už identifikované projekty a projekty, ktorú sú v procese schvaľovania.
  • Skupina Svetovej banky okrem svojho modelovania regionálnej dopravy, rýchleho posúdenia škôd s cieľom určiť prioritné investície do opráv a obnovy, ako aj prebiehajúcej práce v oblasti obchodu a logistiky pripravuje núdzový projekt na vykonanie opráv železničnej a cestnej infraštruktúry poškodenej vojnou, v rámci čoho sa v roku 2023 plánuje poskytnutie finančných prostriedkov až do výšky 100 miliónov USD. Predmetom diskusií je aj obnova železničnej infraštruktúry a multimodálnej logistiky v Rumunsku a Moldavskej republike na hraniciach s Ukrajinou, a to s cieľom podporiť ukrajinský vývoz a dovoz kritického významu a vytvoriť základy pre rekonštrukciu.

Vyzývame aj našich medzinárodných partnerov, aby poskytli ďalšiu finančnú podporu týmto opatreniam, ktoré sú nevyhnutné pre Ukrajinu, Moldavskú republiku a globálnu potravinovú bezpečnosť.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices