Andrej Stančík, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. PHOTO: screenshot FB A. Stančík

A. Stančík: Potrebujeme opatrenia, ktoré povedú k zníženiu veľkoobchodnej ceny plynu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík sa v piatok, 18. novembra 2022, zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti v Bruseli.
„Slovensko presadzuje prijatie takých opatrení, ktoré povedú k zníženiu veľkoobchodnej ceny plynu. Doterajšie navrhované opatrenia nie sú dostatočné, vítame však možnosť presmerovať časť kohéznych fondov na riešenie dopadov energetickej krízy,“ uviedol A. Stančík v kontexte zhoršujúcej sa ekonomickej situácie v dôsledku cien energií.
Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti sa v súvislosti s prípravou decembrového samitu lídrov zaoberali aj ruskou agresiou proti Ukrajine. „Je kľúčové pomôcť Ukrajine zvládnuť nadchádzajúce zimné obdobie. Rázne odsudzujeme Kremeľ za hanebné útoky proti civilnej a energetickej infraštruktúre Ukrajiny a žiadame čo najráznejšiu spoločnú reakciu Únie proti Rusku,“ konštatoval štátny tajomník.
Rada sa zaoberala aj vývojom vzťahov EÚ a Spojeného kráľovstva po Brexite a prebehlo v poradí piate kolo vypočutia Maďarska ohľadom dodržiavania zásad právneho štátu. Štátny tajomník ocenil dosiahnutý pokrok a vyzval Maďarsko na pokračovanie v reformnom úsilí v súlade s princípmi právneho štátu.
Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

O mam

Odporúčame pozrieť

plyn

Ceny plynu v Európe klesajú vďaka zmierneniu chladu a silnejšiemu vetru

Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v pondelok ráno klesli, keďže meteorológovia predpovedali kontinentu vyššie teploty …

Consent choices