elektraren
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

COP27: EÚ a Egypt posilnili spoluprácu pri prechode na čisté energie

Európska únia (EÚ) a Egypt na 27. konferencii OSN o zmene klímy (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu podnikli ďalší krok na posilnenie ich dlhodobej spolupráce pri prechode na čisté energie. Ich zástupcovia podpísali bilaterálne Memorandum o porozumení o strategickom partnerstve v oblasti obnoviteľného vodíka. Tiež podpísali spoločné vyhlásenie s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR), v ktorom oznámili príspevok Európskej komisie vo výške do 35 miliónov eur na podporu egyptskej Iniciatívy za energetické bohatstvo. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Zmienené memorandum predstavuje kľúčové energetické partnerstvo pre EÚ a bude slúžiť ako ústredný blok pri budovaní európsko-stredomorského partnerstva v oblasti obnoviteľného vodíka. Memorandum poslúži ako rámec na podporu dlhodobých podmienok pre rozvoj priemyslu a obchodu s obnoviteľným vodíkom v EÚ a Egypte vrátane infraštruktúry a financovania. Podporí ambíciu EÚ dosiahnuť v roku 2030 20 miliónov ton spotreby obnoviteľného vodíka, ako sa uvádza v pláne REPowerEU, čím pomôže znížiť závislosť od ruských fosílnych palív. Tiež uľahčí investície do obnoviteľných zdrojov energie a podporí proces dekarbonizácie v Egypte. V širšom zmysle prispeje k vytvoreniu rámca pre globálny trh s vodíkovými riešeniami založený na pravidlách vrátane harmonizovaných bezpečnostných a environmentálnych noriem. Jeho implementáciu bude viesť európsko-egyptská koordinačná skupina pre vodík a bude zahŕňať obchodné fórum so zástupcami priemyslu, regulátorov, finančných inštitúcií a odborníkov.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Iniciatívu za energetické bohatstvo spustili egyptská vláda a EBOR s cieľom implementovať energetický pilier iniciatívy za vodu, potraviny a energie, ktorá má urýchliť implementáciu novej stratégie krajiny v oblasti zmeny klímy na rok 2050 spustenej v máji. Jej cieľom je odstaviť 5 000 megawattov existujúcej a neefektívnej kapacity výroby elektrickej energie založenej na plyne, čo zodpovedá približne piatim percentám celkových dodávok elektrickej energie v Egypte, a uľahčiť investície na podporu inštalácie 10 000 megawattov novej kapacity na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

priroda

COP27: USA a EÚ podporia „zelené ciele“ Egypta sumou 500 miliónov dolárov

Spojené štáty, Európska únia a Nemecko poskytnú balík 500 miliónov dolárov na financovanie a uľahčenie …

Consent choices