bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Vladimír Bilčík: Srbsko sa stáva centrom pre kremeľské dezinformácie

Ako spravodajca Európskeho parlamentu pre Srbsko za EPP Group in the European Parliament som dnes bohužiaľ musel konštatovať, že skutky hovoria hlasnejšie ako slová. Russia Today, hlavné dezinformačné médium putinovského Ruska, ohlásilo, že otvára v Belehrade svoju pobočku. Očakávam, že podobne ako inde, aj z Belehradu bude šíriť ruskú propagandu a dezinformácie v srbčine. Pre jazykovú blízkosť sa budú tieto lži a hoaxy ľahko šíriť v celom regióne západného Balkánu. Ruská propaganda sa tak vracia do Srbska, čo je v protiklade s deklarovanou snahou a záväzkom Srbska pracovať na harmonizácii s európskou zahraničnou politikou.

Súlad so zahraničnou politikou EÚ je kľúčový pre pokrok v prístupovom procese. Srbsko, žiaľ, má v ostatným mesiacoch najnižšiu mieru harmonizácie s európskou zahraničnou politikou spomedzi všetkých krajín na západnom Balkáne.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Len dodám, že žiadna seriózna kandidátska krajina na členstvo v Európskej únii nemôže byť centrom dezinformácií z Kremľa – ani v mierových časoch, ani v časoch ruskej invázie na Ukrajinu. A pripomínam, že Russia Today (RT) je “médium” ovládané Kremľom a financované z ruského štátneho rozpočtu a má od marca 2022 v Európskej únii zakázané vysielať.

Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/.

O red

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices