Vysoký predstaviteľ/podpredseda Komisie Josep Borrell. PHOTO: © European Union

Borrell sa stretol s predstaviteľmi Srbska a Kosova v snahe vyriešiť spor susedov

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell rokoval v pondelok v Bruseli s lídrami Srbska a Kosova s ​​cieľom zmierniť napätie medzi balkánskymi susedmi pre ich spor o poznávacie značky vozidiel. Pred spoločným stretnutím mal Borrell naplánované separátne schôdzky so srbským prezidentom Aleksandarom Vučićom i premiérom Kosova Albinom Kurtim.

Európska únia (EÚ) uviedla, že „ťažisko mimoriadneho stretnutia bude spočívať v hľadaní východiska zo súčasnej krízy a predchádzaní akejkoľvek ďalšej eskalácii a napätí na mieste, s dôrazom na poznávacie značky a návrat kosovských Srbov do kosovských inštitúcií“. EÚ minulý týždeň varovala Srbsko a Kosovo, že sú na pokraji priepasti a musia svoj spor vyriešiť, inak budú čeliť vyhliadke na návrat k svojej krvavej minulosti.

Dlho tlejúce napätie medzi Srbskom a jeho bývalou provinciou sa v ostatných týždňoch zvýšilo v dôsledku rozhodnutia kosovskej vlády zakázať srbské poznávacie značky. Z tohto dôvodu v regióne Mitrovica na severe Kosova 5. novembra rezignovalo 10 srbských zákonodarcov, 10 prokurátorov a 576 policajtov.

Ešte v júni Kosovo prijalo zákon, ktorý vyžaduje od vozidiel so srbskými poznávacími značkami vymeniť ich za kosovské. Po tlaku USA a EÚ a napätí na severe však súhlasilo s odkladom účinnosti do 1. novembra. Kosovské úrady uviedli, že presadzovanie zákona bude postupné. Počas prvých troch novembrových týždňov vodičov, ktorí nedodržali pravidlá, najprv len upozornili. Potom však už dostanú pokutu a od konca januára budú môcť do 21. apríla jazdiť len vozidlá s novými dočasnými značkami. Po 21. apríli 2023 už nebudú povolené staré poznávacie značky a vodiči budú riskovať zabavenie ich vozidiel. Uvedená legislatíva sa týka približne 6 300 etnických Srbov vlastniacich autá.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Otázka nezávislosti Kosova vyvolala v rokoch 1998 – 1999 vojnu, v ktorej zahynulo približne 13-tisíc ľudí. Srbsko spustilo brutálny zásah s cieľom obmedziť separatistické povstanie etnických Albáncov na tomto území. Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) v roku 1999 bombardovala Srbsko v snahe prinútiť Belehrad, aby ukončilo vojnu. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska. To ho spolu s jeho spojencami Ruskom a Čínou odmieta uznať.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices