Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Nové vlastné zdroje pomôžu pri modernizácii systému financovania EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu hlasovali aj o úprave a zavedení novej generácie vlastných zdrojov Európskej únie (EÚ). Tie sú potrebné napríklad na krytie pôžičiek súvisiacich s mechanizmom na podporu obnovy a odolnosti, ktorý má členským štátom pomáhať pri vyrovnávaní sa dôsledkami pandémie.

Pôjde o príjmy z obchodovania s emisiami, zo zavedenia tzv. uhlíkového cla na hraniciach Európskej únie, či z podielu z korporátnej dane, ktorú budú nútené platiť globálne technologické giganty z ich nadmerných ziskov,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Takáto zmena si bude vyžadovať aj schválenie Radou a rovnako ratifikáciu zo strany jednotlivých členských štátov EÚ. Prispeje však k zvýšeniu efektívnosti a modernizácii systému financovania. Napríklad zavedenie uhlíkového cla na dovážané tovary z krajín mimo Únie, ktoré sú častokrát najväčšími svetovými znečisťovateľmi, môže pomôcť pri zvyšovaní ochrany európskych priemyselných výrobcov a posilňovaní ich konkurencieschopnosti,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Komisia by mala najskôr vedieť šetriť, až potom si pýtať ďalšie peniaze

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude zameraný aj na diskusiu o ďalšej generácii vlastných …

Consent choices