Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Európsky parlament chce pritvrdiť v boji proti nelegálnemu obchodu so zvieratami a rastlinami

hojsíkZabíjanie a obchodovanie so vzácnymi druhmi patrí medzi najvýraznejšie druhy environmentálnej kriminality. Celková hodnota nelegálneho obchodu s voľne žijúcimi zvieratami či rastlinami sa odhaduje na úrovni takmer 25 miliárd eur. Alarmujúcou globálnou situáciou sa aktuálne zaoberá Konferencia zmluvných strán Dohovoru o obchodovaní s ohrozenými druhmi. Delegáciu Európskeho parlamentu vedie slovenský europoslanec Martin Hojsík.

„Obchod s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami predstavuje nielen hrozbu pre jednotlivé zvieratá a druhy, ale aj zdravie ľudí a zvierat a životné prostredie,“ vyhlásil Martin Hojsík, podpredseda Progresívneho Slovenska. Podľa jeho slov planéta čelí kríze biodiverzity, preto musíme vo vzťahu k obchodovaniu s ohrozenými druhmi uplatniť princíp predbežného opatrenia a prioritizovať ich ochranu. Preto delegácia Európskeho parlamentu predloží stanovisko, aby obchod s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami bol do roku 2025 legálny a udržateľný.

„Práve takéto riešenie prinesie výhody pre životné prostredie a pre všetky komunity na celom svete. Európsky parlament chce, aby únia podporila toto úsilie v rámci svojich hraníc aj celosvetovo. Vo svojom uznesení Európsky parlament zdôrazňuje ešte jednu dôležitú úlohu, ktorú by CITES ako svetový regulátor obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami mala zohrávať pri predchádzaní budúcim pandémiám,“ pokračuje Hojsík.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Konferencia zmluvných strán (COP) Dohovoru o obchodovaní s ohrozenými druhmi – CITES prebieha v Paname. Delegáciu Európskeho parlamentu na tejto konferencii povedie Martin Hojsík, europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska. V Paname sa stretnú s delegátmi z krajín mimo EÚ, ako aj s predstaviteľmi organizácií OSN a občianskej spoločnosti a zúčastnia sa rozhovorov na 19. svetovej konferencii CITES. CITES je medzinárodná dohoda medzi vládami, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby medzinárodný obchod s voľne žijúcimi zvieratami a rastlinami neohrozoval prežitie druhov.

Martin Hojsík sa v minulosti ako programový riaditeľ Four Paws International venoval ochrane ohrozených druhov a neskôr ako europoslanec inicioval a presadil zákaz súkromného chovu veľkých šeliem a primátov na Slovensku. Súkromné chovy totiž prispievajú k nelegálnemu obchodu s ohrozenými druhmi.

O mam

Consent choices