Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

I. Brocková: Musíme sa zamerať na urgentné potreby Ukrajiny, pozornosť sa venuje aj Afrike

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková sa v pondelok, 28. novembra 2022, v Bruseli zúčastnila na zasadnutí rozvojového segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci. Ministri členských štátov Únie pre rozvojovú spoluprácu sa venovali primárne reakcii Tímu Európa na situáciu na Ukrajine a v Afganistane.

Musíme sa zamerať na urgentné potreby Ukrajiny a jej obyvateľom pomôcť prekonať blížiacu sa zimu. Obzvlášť v čase, kedy je kritická infraštruktúra krajiny pravidelne terčom ruských útokov, ktoré len prehlbujú utrpenie civilného obyvateľstva,“ uviedla štátna tajomníčka. EÚ by podľa I. Brockovej mala pozorne sledovať aj vývoj v Afganistane, pretože Európa si nemôže dovoliť ďalšiu destabilizáciu krajiny a širšieho regiónu.

Zástupcovia členských štátov EÚ preberali aj stav implementácie záväzkov prijatých na samite EÚ – Africká únia vo februári tohto roka. Ministri európskej 27-mičky sa zhodli „venovať Afrike pozornosť aj napriek sťaženej ekonomickej, politickej a bezpečnostnej situácii vyvolanej agresiou Ruska voči Ukrajine, pretože, stabilita, bezpečnosť, prosperita a rozvoj Afriky sú v záujme celej Únie“, potvrdila I. Brocková.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Ministri a ministerky na zasadnutí prijali závery k znižovaniu rizika katastrof a Akčnému plánu pre mládež v rámci vonkajšej činnosti EÚ na roky 2021-2027.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices