Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK a Rozvojová banka Rady EÚ podpísali dohodu o mobilizácii zdrojov pre sociálne investície

Európska komisia (EK) a Rozvojová banka Rady Európy (CEB) podpísali záručnú dohodu programu InvestEU v hodnote do 159 miliónov eur. V Bruseli ju v pondelok podpísali eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni a guvernér banky Carlo Monticelli. CEB sa tak stáva implementačným partnerom InvestEU a zmobilizuje približne 500 miliónov eur v dodatočných úveroch na sociálne projekty. Komisia o tom informuje na svojej webstránke a pripomína, že je to prvý raz, čo InvestEU podporuje investície multilaterálnej rozvojovej banky s výlučne sociálnym mandátom.

Dohoda sprístupňuje významné investície v rámci „sociálnych investícií a zručností“ a „udržateľnej infraštruktúry“ InvestEU. To podľa EK zahŕňa sociálne, dostupné a študentské bývanie; vzdelanie, zamestnanie a zručnosti; zdravotnú starostlivosť, dlhodobú starostlivosť a sociálnu starostlivosť; ako aj čistú a inteligentnú mestská mobilitu, vodohospodárske a odpadové služby a ochranu pred povodňami. Podporu budú mať aj ciele ako rodová rovnosť a sociálne a ekonomické začlenenie zraniteľných skupín vrátane osôb so zdravotným postihnutím. Očakáva sa, že prvé operácie v rámci dohody budú schválené v priebehu roka 2023.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

InvestEU poskytuje implementačným partnerom rozpočtovú záruku EÚ na zvýšenie ich schopnosti podstupovať riziko, a preto prispieva k mobilizácii verejných a súkromných investícií pre politické priority EÚ, vysvetľuje EK.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia schválila vznik banky na Malte, má podporiť malých a stredných podnikateľov

Na Malte vzniká rozvojová banka pre podporu malých a stredných podnikateľov. Bude realizovať nekomerčné aktivity, …

Consent choices