ovzdusie, klima
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EK navrhuje rámec na spoľahlivé certifikovanie vysokokvalitného odstraňovania oxidu uhličitého

Európska komisia (EK) v stredu prijala návrh prvého celoúnijného dobrovoľného rámca na spoľahlivé certifikovanie vysokokvalitného odstraňovania oxidu uhličitého (CO2). Cieľom návrhu je podporiť inovačné technológie odstraňovania CO2 a udržateľné riešenia uhlíkového poľnohospodárstva a zároveň prispieť k dosahovaniu cieľov Európskej únie (EÚ) v oblasti klímy, životného prostredia a nulového znečistenia. Návrh má zásadnú úlohu pri dosahovaní cieľa EÚ stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom sveta do roku 2050, informuje EK v tlačovej správe.

Návrh má zaručiť transparentnosť a vierohodnosť procesu certifikácie. Zahŕňa preto pravidlá nezávislého overovania odstraňovania CO2 aj pravidlá uznávania certifikačných systémov, pomocou ktorých možno preukázať súlad s rámcom EÚ. Nariadenie zavádza štyri kvalitatívne kritériá, ktoré majú zabezpečiť kvalitu a porovnateľnosť odstraňovania CO2. Činnosti na odstraňovanie CO2 sa musia merať presne a musia prinášať jednoznačné plusy pre klímu, musia presahovať mieru existujúcich postupov a toho, čo požadujú právne predpisy, a musia zachovať ciele v oblasti udržateľnosti alebo prispievať k ich dosahovaniu. Certifikáty sú zároveň viazané na trvanie ukladania CO2, aby sa zaručilo trvalé ukladanie.

Zmienený návrh odštartuje podporu vyspelých technológií. Umožní inovačné formy súkromného a verejného financovania vrátane financovania s dosahom či verejnej podpory orientovanej na výsledok v rámci štátnej pomoci či spoločnej poľnohospodárskej politiky, uvádza EK. Činnosti na odstraňovanie CO2 prostredníctvom Inovačného fondu, spoločnej poľnohospodárskej politiky, Fondu regionálneho rozvoja, Programu pre životné prostredie a ochranu klímy i programu Horizont Európa.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

O návrhu Komisie bude ešte rokovať Európsky parlament a Rada EÚ. Komisia na základe spomenutých kritérií zostaví prispôsobené metodiky certifikácie rozličných typov činností na odstraňovanie CO2, pričom ju pri tom podporí skupina odborníkov. Prvé zasadnutie skupiny odborníkov je v pláne na prvý štvrťrok 2023.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

znecistenie ovzdusia

Naša planéta je v ohrození. Hladina oxidu uhličitého je kriticky vysoká

Rok 2016 bol rokom rekordov a bohužiaľ, nie len tých pozitívnych. Prvých šesť mesiacov minulého …

Consent choices