Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Šokujúce výsledky testu koncentrácie Bisfenolu A v bežne dostupnom oblečení

hojsíkBisfenol A, ktorý narúša ľudský hormonálny systém, je možné objaviť v oblečení bežne dostupnom v slovenských obchodoch. Také sú zistenia testovania laboratória Institutu pro testování a certifikaci (ITC) v Zlíne, ktoré inicioval poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík. Podľa europoslanca PS výsledky dokazujú stálu prítomnosť nebezpečných chemikálií v oblečení a potrebu tento problém riešiť ich bezpečnou náhradou.

„Toxické látky sa nachádzajú v našich telách. Zistil som to na vlastnej koži, keď mi v moči detekovali Bisfenol A. Preto som sa rozhodol pozrieť sa na to, či ho nájdem vo výrobkoch na Slovensku. Rozhodol som sa otestovať oblečenie, ktoré je v kontakte s kožou a vystavené potu. Oblečenie, ktoré si ľudia bežne kupujú aj v tomto predvianočnom čase,“ uviedol europoslanec PS Martin Hojsík. „Takto pred rokom odporučila Európska agentúra pre bezpečnosť potravín sprísnenie tolerovateľnej dennej dávky Bisfenolu A 100 000 krát. Toto odporúčanie ešte nie je platné, ale ukazuje aké malé množstvá Bisfenolu A predstavujú problém. Preto najdôležitejším riešením je ich náhrada bezpečnejšími chemikáliami.“

Ľudia na Slovensku sú dennodenne vystavení toxickému znečisteniu, ktoré ohrozuje ich zdravie. Napriek varovaniam expertov a inštitúcií, akým je Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), je aj v súčasnosti stále možné nájsť v bežne dostupných produktoch chemikálie. Na túto skutočnosť je dôležité verejnosť upozorňovať a to najmä v predvianočnom období plnom nákupov. Aj preto som sa rozhodol s odborníkmi otestovať niekoľko produktov, ktoré môžeme nájsť v slovenských obchodoch. Výsledky nás nepotešili, ale, žiaľ, ani neprekvapili,“ uviedol europoslanec PS Martin Hojsík.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Hojsík v októbri tohto roku zakúpil 21 rôznych výrobkov – 19 textilných výrobkov, z toho 14 detských ponožiek, 3 dámske pančuchové nohavice a 2 ks dámskeho športového oblečenia, a 2 ks potravinových konzerv: „Tieto výrobky som následne zaslal na testovanie do laboratória Institutu pro testování a certifikaci (ITC) v Zlíne v Českej republike,“ vysvetlil Hojsík. „12 z 19 textilných výrobkov obsahovalo Bisfenol A, vrátane výrobkov určených deťom,“ upresnil europoslanec.

Bisfenol A je chemikália, ktorá už aj vo veľmi malých množstvách narúšajúca hormonálny systém a spája sa s celým radom zdravotných porúch: rakovina, neplodnosť, cukrovka, obezita a iné.  „Sme stále obklopení nebezpečnými chemikáliami vo výrobkoch dennej spotreby. Obavy vzbudzujú predovšetkým látky narúšajúce hormonálny systém. Vedci poukazujú na celosvetový pokles počtu spermií u mužov, najma v rozvinutých krajinách ako je Slovensko. Zodpovedným je aj Bisfenol A,“ pokračoval Hojsík.

„Slovensko aj Európa potrebuje zlepšiť ochranu pred toxickými chemikáliami a podporiť zelené inovácie v chemickom priemysle. Aj preto požadujem od vlády SR, aby sa zasadila za urýchlenie reformy Európskej chemickej politiky a pomohla tak ako ochrane zdravia tak inováciám a konkurencieschopnosti chemického priemyslu,“ uzavrel Hojsík.

Výsledky testov Bisfenol A

O mam

Odporúčame pozrieť

Ceny obuvi a oblečenia sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a …

Consent choices