Thierry Breton a Elon Musk. PHOTO: © European Union 2022

T. Breton: Musk musí posilniť kontrolu na Twitteri, než začnú platiť nové pravidlá

Eurokomisár Thierry Breton varoval miliardára Elon Muska, že jeho nedávno kúpená sociálna sieť Twitter musí posilniť opatrenia na ochranu používateľov pred nenávistnými prejavmi, dezinformáciami a ďalším škodlivým obsahom, aby neporušovala nové pravidlá pre online platformy. Komisár pre vnútorný trh v stredu telefonoval so šéfom automobilky Tesla, aby prediskutovali pripravenosť Twitteru na Akt o digitálnych službách, ktorý začne platiť od budúceho roka. Podľa neho platforma bude musieť značne zvýšiť úsilie, aby pravidlá dodržiavala.

Akt vyžaduje, aby technologické spoločnosti lepšie strážili svoje platformy pre materiál, ktorý napríklad propaguje terorizmus, sexuálne zneužívanie detí, nenávistné prejavy a komerčné podvody. Porušenie nových pravidiel môže viesť k vysokým pokutám pre technologické giganty alebo dokonca k zákazu v eurobloku.

Breton povedal, že ho potešilo, keď Musk povedal, že považuje pravidlá Európskej únie za „rozumný prístup k implementácii na celosvetovej úrovni“. Musk tiež podľa vyhlásení o rozhovore povedal, že Twitter ešte čaká veľa práce. Takisto súhlasil, že Európska komisia vykoná v centrále Twitteru začiatkom budúceho roka „stres test“, aby mu pomohla s dodržiavaním nových pravidiel.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Musk, ktorý sa označuje za „absolutistu slobody prejavu“, prevzal kontrolu nad Twitterom v októbri a podľa skupín monitorujúcich platformu sú rasistické, antisemitské a ďalšie toxické prejavy na vzostupe. Miliardár naznačil úmysel stiahnuť mnohé z pravidiel pre boj s dezinformáciami a nedávno Twitter prestal uplatňovať zásady týkajúce sa šírenia zavádzajúcich informácií o ochorení COVID-19. Musk tiež umožnil návrat niekoľkým zablokovaným vysokoprofilovým účtom, ktoré porušili pravidlá Twitteru, a sľúbil „všeobecnú amnestiu“ pre väčšinu zablokovaných kont.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices